Hlavní navigace

TEST: Moderní způsob přenosu dat - Icy Box IB-290

12. 6. 2008

Sdílet

Nároky na přenos dat se zvyšují každým dnem, mnohým z nás proto nestačí USB flash disky s kapacitou 4 nebo 8 GB. Jak ale problém s nedostatečnou kapacitou elegantně vyřešit? Nabízí se řešení v podobě Icy Box IB-290

soutez_casestudy

Nároky na přenos dat se zvyšují každým dnem, mnohým z nás proto nestačí USB flash disky s kapacitou 4 nebo 8 GB. Jak ale problém s nedostatečnou kapacitou elegantně vyřešit? Nabízí se pořízení pevného disku a nějakého toho zařízení, kam se zabuduje, aby byl vždy při ruce a připraven k použití bez nutné instalace do těla počítače.


Icy Box IB-290StUSD-B
Tento box nepředstavuje pouze jednoúčelové řešení, skládá se ze dvou částí. Hlavní a stěžejní částí je hliníkový box, který nabízí připojení jednoho 2,5“ pevného disku bez omezení kapacity a otáček. Pokud použijete energeticky náročnější model HDD, k bezproblémovému provozu budete potřebovat pouze druhý napájecí kabel, který je součástí balení. Instalace pevné disku se SATA rozhraním (starší ATA není podporováno) je jednoduchá a zabere maximálně minutu, přičemž nebudete potřebovat žádný nástroj. Po uvolnění dvou pojistek se vysune část s konektory a do nich se zapojí pevný disk. Při instalaci tak nemusíme nic šroubovat, neboť box je akorát tak velký, že při opětovném vrácení konektorů na své místo nemá HDD žádný prostor pro pohyb. Takto lze přenášet pevný disk bez obav o jeho zničení.



Připojení k počítači lze provést přes běžný USB 2.0 konektor a přes moderní eSATA konektor, který je taktéž integrován. V balení se vedle hlavního USB kabelu nachází taktéž i druhý kabel sloužící k napájení energeticky náročnějších HDD a také jeden eSATA kabel, kterým lze box připojit k tomuto modernímu rozhraní. Tímto by recenze mohla skončit a produkt bychom označili za průměrný. K maximální spokojenosti uživatele je však k dispozici i druhá část boxu, která se instaluje do počítačové skříně a kam se vloží samotný box s diskem. Druhá část má velikost 3,5“ a lze umístit do jakékoliv šachty počítače pod nebo nad disketovou mechaniku. Interně je tato redukce připojená přes běžný SATA kabel a napájení Molex, takže lze využít plné přenosové rychlosti pevného disku a nespoléhat se na pomalejší připojení přes USB. Celá instalace nezabere více jako pět minut čistého času a uživatel tak získá plnohodnotný systém pro rychlou výměnu dat.

Během praktických testů jsme dosáhli s 2,5“ 320 GB diskem WD průměrné rychlosti přenosu dat přes USB 27,8 MB/s, při připojení přes eSATA a interní SATA rozhraní lze dosáhnout maximální přenosové rychlosti disku, v našem případě okolo 47 MB/s. O chlazení pevného disku se stará hliníková konstrukce boxu, takže není problém nechat zapojený disk v počítači trvale.


Abychom však jen nechválili tento výborný box, k maximální spokojenosti nám chybělo jistící zařízení, které by chránilo box před nechtěným vysunutím z druhé části. Zasunutí a vysunutí je ovládáno pouze tlakem, a protože vnitřní box při zasunutí vykukuje o několik mm před redukci, může se stát, že bude omylem odpojen při silnějším doteku.


Verdikt:
Opravdu povedený a luxusně řešený box od společnosti Raidsonic je dalším krokem k dokonalosti. Kromě zasloužené vyšší ceny není tomuto produktu téměř co vytknout. Přináší na jedné straně možnost snadného transportu pevného disku a tím pádem rychlého přesunu dat pomocí USB 2.0 bez nutnosti starat se napájení, na druhé straně při potřebě vyšších přenosových rychlostí nabízí i moderní eSATA rozhraní a také interní modul pro zabudování do PC, pomocí kterého je práce s diskem snadná a rychlá. Za předvedené vlastnosti a cenu 720 Kč včetně DPH udělujeme tomuto zařízení ocenění TOP Produkt.

Cena: 720 Kč včetně DPH

Poskytl: Bostar s.r.o. , www.bostar.cz

Hodnocení: 5 hvězdiček – ocenění TOP Produkt

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?