Hlavní navigace

Test sedmi nástrojů proti spywaru

1. 11. 2008

Sdílet

Antispywarové programy rády slibují účinnou ochranu vašeho počítače před různými škodlivými kódy a  reklamn


Antispywarové programy rády slibují účinnou ochranu vašeho počítače před různými škodlivými kódy a  reklamními moduly. V našem testu nás však bohužel o svých kvalitách přesvědčily pouze dva. Podívejte se, co všechno dokáží programy označované jako antispywarové.
Najdete mezi nimi i takové, které vás proti škodlivým kódům ochrání zcela zdarma.


O tom, že kvalitní ochrana proti spywaru a adwaru je dnes takřka nezbytností, nás každodenně přesvědčují stále drzejší případy průniku do cizích počítačů a následné zneužití citlivých dat. Na počítači, který je zamořen adwarem, neustále do popředí vyskakují okna s reklamami, kde si neodbytně vynucují naši pozornost. Spyware na druhou stranu pracuje daleko nenápadněji. Jeho cílem je vyhledat, popřípadě zachytit nějaká citlivá data, například přihlašovací údaje k běžnému účtu při využívání internetového bankovnictví. Často se objevují i případy škodlivých kódů, jež se snaží získat přihlašovací údaje ke všem možným internetovým službám, jako jsou třeba on-line hry, účty platebního systému Paypal či přihlášení do internetové aukce eBay.
Zaměření testu: Pomoc v boji proti těmto zákeřným aplikacím nabízí celá řada antispywarových nástrojů. V tomto článku vám představíme výsledky podrobných testů pěti nejnovějších verzí programů tohoto druhu. Pro porovnání vám pak ukážeme, jak jsou na tom v tomto směru dva běžně používané antivirové programy.

Klikatící se cesty, jimiž spyware proniká do vašeho počítače

Adware i spyware se většinou do vašeho počítače dostává instalací zdarma dostupných nástrojů. Tu a tam jste při instalaci nástroje tohoto typu upozorněni, že se při jeho instalaci do počítače dostane i nějaký reklamní modul – tak tomu ale není vždy, nebo jste na instalaci adwaru upozorněni tak nějak mimochodem nebo tak, abyste povolení pro jeho instalaci snadno přehlédli. Škodlivé kódy se však často snaží dostat do počítače i přes internetové stránky. Využívají k tomu třeba bezpečnostních trhlin v internetovém prohlížeči, jež jim umožní se do počítače nainstalovat i bez svolení uživatele. Spywarem a adwarem jsou tedy nejvíce ohroženi především ti, kdo často do počítače instalují nové a nové aplikace, popřípadě ti, kdo se velmi často pohybují po internetu.

Testy programů pro ochranu počítače: vítězové a poražení

V našem testu se ukázaly takřka propastné rozdíly v úrovni zabezpečení počítače jednotlivými produkty. Hodnocení v oblasti ovládání, podpory a požadavků na systém naproti tomu dopadlo u všech testovaných produktů velmi podobně. Pokud se budeme bavit o množství funkcí, pak mezi námi testovanými produkty byl pouze jeden, který toho nabízel mnohem méně než ostatní – tímto programem byl Ad-Aware Free. Při testech tedy byla rozhodující právě úroveň zabezpečení, kterou daný program nabídl.
Norton Antivirus 2008 najdete . Tento program nás přesvědčil velmi dobrými výsledky, kterých v oblasti zabezpečení počítače dosáhl. Stejně dobře jako tento program na tom byl při vyhledávání aktivního spywaru a adwaru už jen Kaspersky Antivirus. Norton Antivirus nalezl 99 procent všech instalačních souborů nebezpečného spywaru (programů nezákonně získávajících údaje pro přihlašování k internetovému bankovnictví).
O něco slabší byly výsledky programu při vyhledávání adwaru. Zde se mu podařilo dosáhnout pouze výsledku 87 procent. To je daleko méně než u programu Kaspersky Antivirus, jenž nalezl vynikajících 99 procent všeho adwaru. Vzhledem k tomu, že jsme hodnotili výsledek vyhledávání a následnou likvidaci spywaru více než adwaru, předběhl Norton Antivirus těsně Kaspersky Antivirus a získal v našem testu první místo. Zvítězil i přesto, že se po skončení našeho testu na trhu už objevila nová verze Norton Antivirus 2009.
Kaspersky Antivirus 2009 (demoverzi najdete získal pomyslnou stříbrnou medaili svými vynikajícími výsledky, které byly jen nepatrně horší než výsledky programu Norton Antivirus 2008. Rozdíl v kvalitě programů je tedy minimální. Oba programy jsou v testovaných oblastech vynikající. Ovládání je u programu Kaspersky Antivirus oproti ovládání programu Norton Antivirus 2008 o něco složitější, a to zejména tehdy, pokud se ponoříte do nastavení programu o něco hlouběji.
Spyware Doctor 5.5.1 je placený, čistě antispywarový software, který ze všech specializovaných antispywarových programů obstál nejlépe. Rozdíl mezi ním a programy na 1. a 2. místě je ale značný. Spyware Doctor sice ještě dosáhl na stupně vítězů, přesto vám jej při ceně 30 eur ročně nedoporučujeme. Za tuto částku se vám vyplatí zakoupit přímo kompletní antivirový program.
Windows Defender (najdete jej zaznamenal velmi zajímavé výsledky. Při vyhledávání adwaru totiž dosáhl druhého nejlepšího výsledku, a to hned za Kasperskym. Na druhou stranu při vyhledávání spywaru totálně selhal. Z toho vyplývá, že Microsoft mezi spywarem a adwarem velmi přesně rozlišuje, a u Defenderu se stará pouze o odhalování adwaru. Tím se tento program stává ideálním doplňkem k velmi oblíbenému zdarma dostupnému antivirovému programu Antivir Personal Free (viz níže).
Utility Ad-Aware Free (najdete ho jako soubor AAW2008.EXE o velikosti 18,2 MB), Spy Sweeper a Spybot S&D (i tento najdete jako soubor SPYBOTSD160.EXE o velikosti 14,3 MB) předvedly velmi slabé výsledky. Hodí se pouze jako další nástroj, který můžete použít, když si po napadení počítače spywarem potřebujete vytvořit další názor o úrovni napadení.

Zvláštní případ

Antivir Personal Free potřebuje nástroj v boji proti adwaru

Z výsledků testů uveřejněných v předcházejících číslech našeho časopisu je dostatečně známo, že jinak velmi populární antivirový program Antivir Personal Free bohužel nedosahuje při vyhledávání adwaru nijak oslnivých výsledků. Daleko lepší je situace u placené verze tohoto antiviru.
Tip: Tento nedostatek u zdarma dostupné verze popisovaného antiviru však velmi snadno napravíte nasazením zdarma dostupného Windows Defenderu od Microsoftu. Windows Defender, který v našem testu dosáhl na čtvrté místo, sice oproti ostatním nástrojům nijak zvlášť nepřesvědčil, neboť při vyhledávání spywaru totálně selhal, nicméně překvapivě výborných výsledků dosáhl při vyhledávání adwaru. Při použití Antiviru Personal Free a Windows Defenderu máte k dispozici silnou dvojku, jež se vzájemně doplňuje a ve výsledku zabezpečí počítač na skutečně velmi slušné úrovni.

Shrnutí

Instalace nástrojů zaměřených pouze na boj proti spywaru je obvykle naprosto zbytečná.
Výsledky našeho testu jednoznačně ukazují, že oba antivirové programy jsou při ochraně počítače proti adwaru a spywaru daleko spolehlivější než všechny ostatní utility dohromady.
Z toho vyplývá, že je pořizování dalšího a speciálního programu pro odhalování a likvidaci spywaru zbytečné. Například 30 eur, které byste museli každý rok platit za čistě antispywarový program, jež se v našem testu umístil na třetím místě, je daleko výhodnější investovat do zakoupení kompletního antivirového programu – například nástrojů, jež se v našem testu umístily na prvním a druhém místě, tedy programů Norton Antivirus nebo Kaspersky Antivirus. 8 0668/ZAJ o

Redakce doporučuje

V boji proti spywaru a adwaru jsme získali dva vítěze – jedná se o antivirové programy Norton Antivirus 2008 a Kaspersky Antivirus (demoverzi najdete ). Oba programy dosáhly v našich testech daleko lepších výsledků než zbývajících pět testovaných programů. Příčinou je zřejmě to, že výrobci vítězných programů mají daleko lépe vybavené laboratoře pro testování zabezpečení systémů a lépe se tak vyrovnávají s neustále se objevujícími novými škodlivými kódy. Pokud se tedy rozhodnete nějaký takový antivirový program zakoupit, pak je zcela zbytečné kupovat ještě nějaký program vysloveně zaměřený na zachytávání spywaru. Otázkou ještě je, zda zvolit Norton Antivirus nebo Kaspersky Antivirus. Rozhodnutí závisí na vašich znalostech v oboru výpočetní techniky. Norton Antivirus se snáze nastavuje a je tedy obzvláště vhodný pro začátečníky a běžné uživatele. Kaspersky Antivirus zase o něco rychleji běží na starších počítačích.
Rozhodnete-li se jít cestou programů, které jsou k dispozici zdarma, a použijete-li Antivir Personal Free (program najdete ), nezapomeňte na instalaci dalšího programu zaměřeného na vyhledávání a likvidaci spywaru. Antivir Personal Free totiž se spywarem pracovat nedokáže. Ideálním společníkem popisovaného antiviru je Windows Defender (najdete jej ). Windows Defender se velmi dobře vypořádá s adwarem a o spyware se postará samotný Antivir Personal Free.

Ad-Aware Free: moc toho neumí

Program Ad-Aware, který vám nabízíme i  jako soubor AAW2008.EXE o velikosti 18,2 MB, představuje mezi antispywarovými nástroji jakousi klasiku. Zdarma dostupná verze je naneštěstí tak silně omezena, že se její nasazení vůbec nevyplatí. V této verzi chybí tak důležité moduly jako je sledování systému na pozadí či automatická aktualizace.
Zabezpečení: Program Ad-Aware Free 2008 při vyhledávání instalačních souborů adwaru či spywaru úplně zklamal. V testech totiž dokázal najít mezi 2–6 procenty škodlivých kódů, zatímco ty nejlepší utility dosáhly hodnot nad 90 procent. Identifikace aktivního adwaru byla sice dobrá (odhaleno bylo 80 procent škodlivých kódů), slabší už bylo vyčištění počítače – zde se podařilo dosáhnout pouhých 33 procent.

Závěr: Ad-Aware Free 2008 dokázal při našich testech, že počítač na slušné úrovni zabezpečit nedokáže, navíc poskytl pouze minimum funkcí, jež by se daly pro ochranu a zabezpečení počítače použít. Kaspersky Antivirus: výkon, který nás přesvědčil
Kaspersky Antivirus, jehož demoverzi najdete . Tuzemské uživatele potěší také konečně české rozhraní. Představuje kompletní antivirové řešení, které navíc chrání i před adwarem a spywarem.

Zabezpečení: Kaspersky Antivirus dosáhl velmi dobrých výsledků při vyhledávání instalačních souborů adwaru i spywaru – konkrétně se jednalo o hodnotu 96 až 99 procent. Tohoto výsledku nedosáhla žádná z čistě antispywarových utilit. Srovnatelného výsledku totiž dosáhl pouze antivirový program Norton Antivirus (viz níže). Ten sice nalezl o něco méně instalačních souborů adwaru než Kaspersky, ale zato byl lepší při vyhledávání spywaru. Co se týče rozpoznání a následného odstranění adwaru či spywaru již nainstalovaného v počítači, dosáhly oba výše zmíněné programy stoprocentního výsledku při rozpoznávání a 68 procent při odstraňování. Snad jediným závažnějším nedostatkem bylo u programu Kaspersky Antivirus 11 falešných poplachů.
Závěr: Placený program Kaspersky Antivirus nabízí tak vysokou úroveň zabezpečení, že do počítače není nutno vůbec instalovat žádný další antispywarový program.

Norton Antivirus: vítěz testu

Norton Antivirus, jehož zkušební verzi naleznete , je snadno ovladatelný a především naprosto všestranný antivirový program, jenž dosáhl při vyhledávání spywaru a adwaru celkově daleko lepších výsledků než některé speciální antispywarové programy.
Zabezpečení: Při vyhledávání instalačních souborů spywaru a adwaru dosáhl tento program hodnot 89 až 99 procent. Stejně slušných výsledků dosáhl v našem testu už jen Kaspersky Antivirus. Nastejno si tyto dva programy vedly při rozpoznávání a odstraňování adwaru a spywaru nainstalovaného v počítači – při rozpoznávání dosáhly stoprocentní úspěšnosti, při odstraňování účinnosti 68 procent. Výsledek poněkud pokazily tři falešné poplachy u programu Norton Antivirus.

Závěr: Norton Antivirus předvedl takový výkon, o němž si mohou všechny čistě antispywarové programy nechat jen zdát. Navíc po dokončení našeho testu se na trhu objevila nová verze 2009, lze tedy očekávat ještě zlepšení.Spybot Search & Destroy: nedostatečné zabezpečení
Zdarma dostupný program Spybot Search & Destroy (najdete jej jako soubor SPYBOTSD160.EXE o velikosti 14,3 MB) sice disponuje celou řadou velmi zajímavých funkcí jako je kupříkladu ochrana internetového prohlížeče, při našich testech nás však nijak nepřesvědčil.
Zabezpečení: Spybot Search & Destroy našel ubohých 1 až 22 procent všeho adwaru a spywaru na počítači. Názor týkající se kvality programu nezmění ani fakt, že ještě horších výsledků dosáhly utility Ad-Aware a Spy Sweeper. Nejslabších výsledků program dosáhl při rozpoznávání adwaru a spywaru nainstalovaného na počítači (pouhých 55 procent), odstranit dokázal pouhých 8 procent malwaru. Alespoň nezpůsobil žádný falešný poplach.

Závěr: Používání tohoto programu si můžete v klidu odpustit, neboť jeho výkon je tak slabý, že nemá žádnou vypovídající hodnotu. Spyware Doctor: Slušná úroveň rozpoznávání malwaru
Spyware Doctor patří mezi nástroje, které se snadno ovládají i naprostým začátečníkům. Jednotlivé jeho funkce jsou totiž velmi dobře popsány. Při testech úrovně zabezpečení se mezi čistě antispywarovými nástroji ukázal tento program jako nejlepší. Nicméně i přesto byl v testech daleko horší než antivirové programy, které se umístily na prvních dvou místech.
Zabezpečení: Spyware dokázal odhalit 65 procent instalačních souborů adwaru, přitom nejlepšího výsledku dosáhl Kaspersky Antivirus (99 procent). Co se týče instalačních souborů spywaru, pak se zde výsledky pohybovaly v rozmezí 27 až 65 procent – i v této oblasti byly zmiňované antivirové programy daleko lepší. Výsledek 90 procent při rozpoznávání aktivního malwaru sice vůbec není špatný, zklamal však výsledek testu týkajícího se vyčištění počítače od malwaru, kde program dosáhl pouze 50 procent.

Závěr: Pokud máte dobrý antivirový program, rozhodně nepotřebujete utrácet za program Spyware Doctor – peníze raději vanyložte za něco smysluplnějšího.Spy Sweeper: problematická záležitost
Antispywarový program Spy Sweeper, který stojí 30 eur ročně, je nejen poměrně drahý, ale navíc bohužel nenabízí zabezpečení počítače ani na takové úrovni jako zdarma dostupný Ad-Aware, který při testech zabezpečení také zrovna nezazářil. Program se pyšní množstvím funkcí, pro něž používá výraz „ochranný štít“, nicméně jejich nastavení je poměrně náročné a tedy vhodné pouze pro pokročilejší uživatele.

Zabezpečení: Vyhledávání instalačních souborů adwaru a spywaru dopadlo s výsledkem 2 až 4 procenta skutečně tragicky. V testu rozpoznávání aktivního malwaru na počítači sice program dosáhl slušných 70 procent, nicméně test vyčištění počítače skončil s výsledkem 33 procent, což je hodnota, které se dá dosáhnout i při použití zdarma dostupných programů.
Závěr: Úroveň zabezpečení počítače poskytovaná tímto programem je na tak mizerné úrovni, že Spy Sweeper rozhodně nedoporučujeme. Windows Defender: program zaměřený jednostranně
Windows Defender, který najdete jako soubor WINDOWSDEFENDER.MSI o velikosti 4,91 MB, patří mezi programy, s nimiž se pracuje velmi snadno. Disponuje totiž přehledným uživatelským rozhraním a na první přečtení je srozumitelná naprostá většina funkcí. Při testech zabezpečení program dosáhl na jedné straně velmi dobrých výsledků, na straně druhé byly testy, v nichž téměř propadl.

Zabezpečení: Windows Defender dosáhl při vyhledávání instalačních souborů adwaru úspěšnosti 92 procent, což je skutečně velmi dobrý výsledek. Bohužel u spywaru to bylo úplně naopak – zde se podařilo Windows Defenderu získat pouze 2 až 10 procent. Jde o to, že Microsoft jej vyvinul jako program přímo proti adwaru, zatímco spyware by měl být zachycen antivirovým programem.
Závěr: Windows Defender patří mezi vynikající nástroje pro likvidaci adwaru, spyware naprosto ignoruje. Tím se stává ideálním doplňkem k antivirovému programu Antivir Personal Free, který vám mimochodem rovněž nabízíme .Užitečné nástroje v boji proti spywaru: jak jsme testovali
Specialisté z laboratoře AV Test testovali antispywarové programy v pěti oblastech a každá z nich měla při stanovení celkové známky různou váhu:
Zabezpečení (55 %): Specialisté Guido Habicht a Mail Morgenstern z testovací laboratoře AV Test nechali každý z antispywarových programů vyhledat instalační soubory toho nejvíc obtěžujícího adwaru a nejnebezpečnějšího spywaru. Antispywarové programy měly v dalším testu rovněž na počítači vyhledat již nainstalovaný a tedy aktivní malware.
Množství funkcí (15 %): Každý lepší antispywarový program by měl mít alespoň tyto funkce: provádění automatické aktualizace, vytvoření seznamu výjimek a možnost umístění souborů do karantény.

Nápověda/Podpora ze strany výrobce (15 %): V této oblasti každý uživatel ocení dobře naprogramovanou nápovědu a podporu na internetových stránkách výrobce.
Ovládání (10 %): Jednotlivé nástroje by měly mít co nejjednodušší ovládání.
Systémové požadavky (5 %): Čím méně systémových prostředků program ke své činnosti potřebuje, tím lépe.

Program Norton Antivirus 2008 Kaspersky Antivirus 2009 Spyware Doctor 5.5.1 Windows Defender 1.1 Ad-Aware Free 2008 Spy Sweeper 5.5.7 Spybot – S&D 1.5.2

Výrobce Symantec Kaspersky Lab PC Tools Microsoft Lavasoft Webroot Safer Networking
Internetová adresa www.symantec.cz www.kaspersky.cz www.pctools.com www.microsoft.cz www.lavasoft.com www.webroot.com www.safer-networking.org
Cena 999 Kč ročně 928 Kč ročně 30 eur ročně zdarma pro soukromé použití zdarma 30 eur ročně zdarma
Umístění v testu 1 2 3 4 5 6 7
Známka 1,6 1,6 2,5 2,7 3,2 3,2 3,3
Hodnocení *
Zabezpečení (55%) 1,5 1,5 3,0 3,0 3,5 4,0 4,5
Množství funkcí (15%) 1,5 1,5 2,0 2,5 3,5 2,0 1,5
Nápověda/Podpora ze strany výrobce (15%) 2,0 2,0 2,0 3,0 3,0 2,0 2,0
Ovládání (10%) 1,5 2,0 1,5 1,5 2,0 3,0 2,0
Systémové požadavky (5%) 2,0 1,5 2,0 2,0 2,0 2,0 1,5
Technické údaje/Funkce
Podpora Windows XP, Vista XP, Vista 2000, XP, Vista XP, Vista 2000, XP, Vista 2000, XP, Vista 98/ME, 2000, XP, Vista
Místo na disku 302,9 MB 75,8 MB 43,4 MB 7,4 MB 26,3 MB 27,2 MB 43,6 MB
Sledování systému na pozadí ano ano ano ano ne ano ano
Automatické aktualizace ano ano ano ano ne ano ano
Možnost nastavení intervalu mezi jednotlivými prověřováními systému ano ano ano ano ne ano ano
Testy zabezpečení
Adware (18 778 instalačních souborů) 87?% 99?% 65?% 92?% 2?% 4?% 22?%
Spyware zaměřený na získávání údajů internetového bankovnictví
(4 182 souborů) 99?% 96?% 27?% 2?% 6?% 2?% 1?%
Spyware zaměřený na získávání hesel (31 649 souborů) 99?% 99?% 65?% 10?% 2?% 3?% 1?%
Rozpoznávání (u 20 aktivních škodlivých kódů) 100?% 100?% 90?% 60?% 80?% 70?% 55?%
Odstranění (40 úloh) 68?% 68?% 50?% 35?% 33?% 33?% 8?%
Podrobnější informace o odstranění adwaru** Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr
AdWare.BHO + / + + / + + / + + / + + / + + / + + / +
AdWare.Boran + / – + / + – / – – / + + / – nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit
AdWare.Cinmus – / – – / – – / – – / – – / – – / –
AdWare.E404 + / + + / – + / + + / + + / + + / + + / –
AdWare.Ejik – / + – / + – / + + / + – / – – / + nelze zjistit / nelze zjistit
AdWare.IGetNet – / + + / – + / + – / – + / + – / + – / –
AdWare.PluginDL + / – + / + – / – + / + + / + + / + – / –
AdWare.PurityScan + / + + / + – / – + / + – / + – / + – / –
AdWare.PurityScan + / – + / – – / – + / – – / – + / – – / –
AdWare.Virtumonde – / – – / + – / – – / – – / + – / – – / –
Podrobnější informace o odstranění spywaru** Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr Soubory/Registr
PSW.IcqSmiley + / + – / + + / + – / + – / – – / + – / –
PSW.Magania + / + + / + nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit – / – – / + nelze zjistit / nelze zjistit
PSW.Maha + / + + / + + / + nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit
PSW.OnLineGames + / + + / + + / + nelze zjistit / nelze zjistit – / + nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit
PSW.Prostor + / + + / + + / + nelze zjistit / nelze zjistit – / – nelze zjistit / nelze zjistit – / –
Spyware.Delf – / + – / + – / + nelze zjistit / nelze zjistit – / + nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit
Spyware.Flux + / + + / + nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit
Spyware.Goldun +/ + – / – + / + nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit – / + nelze zjistit / nelze zjistit
Spyware.Pophot – / – – / + – / + nelze zjistit / nelze zjistit nelze zjistit / nelze zjistit – / – nelze zjistit / nelze zjistit
Spyware.ProAgent + / + + / – – / + – / + – / – – / – – / –
Falešné poplachy
(při testech s 20 000 soubory) 3 11 0 0 1 0 0

Byl pro vás článek přínosný?