Hlavní navigace

Těžba Litecoinů, Dogecoinů a dalších alternativ Bitcoinů - 2.díl

17. 7. 2014

Sdílet

 Autor: (c) denphumi - Fotolia.com
Možná jste už něco zaslechli o nejznámější virtuální měně – bitcoinu. Jeho těžba je pro běžného uživatele velmi obtížná. Existují však další virtuální měny (tzv. altcoiny), jejichž těžba je daleko snazší. Napovíme, co k tomu potřebujete.

Koho by nezajímal Bitcoin, virtuální měna, jejíž historie vzniku je protkána pokoutními obchody, podvody obrovského rozsahu a lidmi, kteří se právě díky bitcoinu stali přes noc milionáři? Nejlepším způsob, jak do  světa virtuálních měn proniknout, spočívá v získání vlastních zkušeností. Ty pak získáte, pokud zkusíte s virtuálními měnami obchodovat.

Virtuální měnu můžete získat buď výměnou za své úspory v klasické měně, nebo vlastní těžbou. Pro obyčejné uživatele je však dnes těžba bitcoinů čím dál obtížnější, ne-li téměř nerealizovatelná. Je tu však ještě svět alternativních variant bitcoinu (tzv. altcoinů), který je k obyčejným uživatelům daleko přívětivější. Pojďte se podívat, co všechno obnáší těžba altcoinů.

 

Předchozí díl

Co to znamená, když se řekne těžba bitcoinu nebo altcoinu

Program pro bitcoin funguje následovně: pokaždé, když někdo provede nějakou transakci s bitcoinem, dojde k zaznamenání této transakce do veřejně distribuované databáze, tzv. blockchainu. Pokud tedy máte ve své peněžence například 10 bitcoinů a 7 bitcoinů z těchto deseti někomu pošlete, pak se tato transakce uloží do databáze a následně každý ví, že od této chvíle máte v peněžence pouze 3 bitcoiny. Pokud se následující den pokusíte někomu poslat 5 bitcoinů, pak bude vaše transakce zamítnuta, protože na základě záznamu v databázi je zřejmé, že pro tuto transakci nemáte dostatek bitcoinů.

Pokud má tento systém využívající distribuovanou databázi fungovat spolehlivě, musí být naprosto důvěryhodný. Musí tedy zaručit, že nikdo nebude moci provést žádnou falešnou transakci. V případě bitcoinu tento problém řeší šifrování ( a odtud pochází označení kryptoměna), a to prostřednictvím operace, jež vyžaduje spoustu počítačů připojených do jedné sítě typu peer-to-peer. Aby byli uživatele motivováni k připojení k této síti pro ověřování transakcí, dochází na počítačích zapojených do této sítě k opakovanému vytváření bitcoinů a tedy k odměňování těch počítačů, které se zapojí do údržby výše popisované distribuované databáze.

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?