Hlavní navigace

Smažte si TikTok, představuje bezpečnostní hrozbu, varuje NÚKIB

8. 3. 2023

Sdílet

TikTok Autor: Pixabay.com
Populární aplikace TikTok je bezpečnostním rizikem, varuje už i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Neměli by ji používat lidé, kteří připojují z mobilů nebo z počítačů „k informačním a komunikačním systémům kritické informační infrastruktury, informačním systémům základní služby a významným informačním systémům.“

Varování NÚKIBu se objevuje jen pár dní poté, co aplikaci zakázala svým zaměstnancům Evropská komise.

Český úřad ve svém novém varování píše, že k němu L"vedla kombinace vlastních poznatků a zjištění spolu s informacemi od partnerů. Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích a způsobu, jakým jsou sbírána, nakládání s nimi a v neposlední řadě také z právního a politického prostředí Čínské lidové republiky, jejímuž právnímu prostředí je podřízena společnost ByteDance, která vyvinula a provozuje sociální platformu TikTok."

Česká armáda zakázala používání TikToku, obává se čínské špionáže Přečtěte si také:

Česká armáda zakázala používání TikToku, obává se čínské špionáže

Nový dokument znamená, že organizace, jejichž zaměstnanci přistupují ke kritické infrastruktuře, musí přijmout náležitá opatření. Ty NÚKIB nedefinoval, ale doporučil státním organizacím i soukromým firmám, aby zakázali svými lidem si TikTok na zařízeních nainstalovat.

„Současně také doporučujeme široké veřejnosti zvážit použití této aplikace a zejména to, co skrze ní sdílí. U tzv. zájmových osob, tedy osob, které jsou například ve vysokých politických, veřejných či rozhodovacích funkcích, doporučujeme aplikaci nepoužívat,“ píše se dále v prohlášení.

soutez_casestudy

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců. Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice, nám nedává jinou možnost, než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ řekl k vydanému varování ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás," dodal.

Byl pro vás článek přínosný?