Hlavní navigace

Tip: 5 pokročilých triků s Microsoft Excel - 1. díl

29. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © baurka - Fotolia.com
Excel toho umí opravdu hodně, ale ruku na srdce, kdo zná a opravdu umí využít všechny funkce? Hodí se však mít po ruce několik triků, které vaše dokumenty posunou na další úroveň.

Excel toho umí opravdu hodně, ale ruku na srdce, kdo zná a opravdu umí využít všechny funkce? Hodí se však mít po ruce několik triků, které vaše dokumenty posunou na další úroveň.

 

1. dílZpřístupněte si skryté nástroje

2. dílČíselník - klikátko pro snadné číselné vstupy

3. dílPosuvník – Rychlá změna hodnoty s možností jemného doladění

4. dílPřepínač - logické seskupení přepínačů

5. díl Zaškrtávací políčko – snadný výběr prvku

 

Tabulkový procesor Microsoft Excel integruje množství nástrojů, které s výhodou uplatníte jak vy v roli tvůrce, tak vaši kolegové například při vkládání dat či „recyklaci“ již hotových tabulek pro nové účely. Vytváříte tabulku, s níže se bude denně pracovat? Vylepšete dokument o posuvník či tlačítka s šipkami, díky nimž nebudou muset uživatelé vkládat hodnoty ručně. Přejete si omezit množinu vstupních hodnot? Okořeňte dokument o sadu tlačítek s výlučným výběrem. S Excelem se toho dá zkrátka vymyslet hodně a my si ukážeme pět užitečných funkcí, které vám jistě v budoucnu přijdou vhod.

 

1) Zpřístupněte si skryté nástroje

Ptáte se, proč jste se možností vložení tlačítek, posuvníků, či jiných interaktivních prvků ve svých dokumentech nesetkali? Všechny tyto pokročilé prvky jsou totiž dostupné skrze kartu Vývojář, která je ve výchozím nastavení Excelu skryte. Pojďme ji zpřístupnit.

1) Klikněte na Soubor -> Možnosti.

2) V okně vyberte z levého panelu Přizpůsobit pás karet, zaškrtněte kartu Vývojář a potvrďte tlačítkem OK.

karta vyvojar excel

Nyní již uvidíte kartu Vývojář. Přepněte na ni a rozklikněte menu Vložit. Zde si můžete v kategorii Ovládací prvky formuláře prohlédnout výběr prvků, a pakliže nad některý najedete myší, zobrazí se krátký popis. Nutno zmínit, že Ovládací prvky ActiveX používají podobné nebo stejné druhy ikon, avšak většinou mají tyto prvky velmi odlišnou funkcionalitu.

ovladaci prvky formulare

Klasickým kliknutím a tažením můžete vybrané prvky přidávat do svého dokumentu. Jednotlivé funkce si detailně probereme v následujících dílech.

CS24

 

V příštím díle si ukážeme, jak použít číselník pro snadné vkládání hodnot.

Byl pro vás článek přínosný?