Hlavní navigace

Tip: 5 pokročilých triků s Microsoft Excel - 2. díl

30. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
V dnešním pokračování si ukážeme, jak zužitkovat ovládací prvek číselník, který vaše sešity doplní o elegantní způsob zadávání hodnot.

Excel toho umí opravdu hodně, ale ruku na srdce, kdo zná a opravdu umí využít všechny funkce? Hodí se však mít po ruce několik triků, které vaše dokumenty posunou na další úroveň.

 

1. dílZpřístupněte si skryté nástroje

2. dílČíselník - klikátko pro snadné číselné vstupy

3. dílPosuvník – Rychlá změna hodnoty s možností jemného doladění

4. dílPřepínač - logické seskupení přepínačů

5. díl Zaškrtávací políčko – snadný výběr prvku

 

2) Číselník - klikátko pro snadné číselné vstupy

Jedním z nejjednodušších ovládacích prvků je číselník, který uživateli umožňuje zvyšovat či snižovat hodnotu v buňkách kliknutím na jednu ze dvou šipek. Vyzkoušejme si, jak se s číselníkem pracuje. Přepněte na kartu Vývojář -> Vložit -> Číselník. Kurzor se promění v křížek, kterým můžete číselník kliknutím a tažením „nakreslit“ v dokumentu. Pomocí úchytných bodů okolo číselníku můžete později měnit jeho velikost.

excel ciselnik

Na číselník klikněte pravým tlačítkem myši, vyberte Formát ovládacího prvku a přejděte na kartu Ovládací prvek. Zde můžete v příslušných polích nastavit aktuální hodnotu a rozsah nastavitelného minima a maxima. V poli Přírůstková změna nastavte krok, o nějž se má hodnota při stisku šipek měnit. Nakonec klikněte na ikonu v poli Propojení s buňkou a vyberte libovolnou buňku v dokumentu, jejíž hodnotu bude číselník řídit. Vše potvrďte tlačítkem OK a následně klikněte kamkoliv do dokumentu tak, abyste zrušili označení ovládacího prvku. Nyní již můžete vyzkoušet funkčnost číselníku klikáním na obě jeho šipky.

excel ciselnik nastaveni

Nastavme například aktuální hodnotu 2, nejnižší hodnotu 0, maximální hodnotu 10, přírůstkovou změnu 2 a propojení s buňkou D4. Můžete si snadno ověřit, že hodnota v buňce nepůjde za vámi nastavené hodnoty. V našem případě po třetím kliknutí již hodnota nepůjde výše nad naše omezení číslem 10.

CS24

 

V následujícím díle si ukážeme práci s posuvníkem, jedním z nejčastějších ovládacích elementů.

Byl pro vás článek přínosný?