Hlavní navigace

Tip: 5 pokročilých triků s Microsoft Excel - 5. díl

3. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Suprijono Suharjoto - Fotolia.com
V dnešním závěrečném díle si podíváme, jak ve svých dokumentech zužitkovat zaškrtávací políčka.

Excel toho umí opravdu hodně, ale ruku na srdce, kdo zná a opravdu umí využít všechny funkce? Hodí se však mít po ruce několik triků, které vaše dokumenty posunou na další úroveň.

 

1. dílZpřístupněte si skryté nástroje

2. dílČíselník - klikátko pro snadné číselné vstupy

3. dílPosuvník – Rychlá změna hodnoty s možností jemného doladění

4. díl - Přepínač - logické seskupení přepínačů

5. díl Zaškrtávací políčko – snadný výběr prvku

 

5) Zaškrtávací políčko – snadný výběr prvku

Na rozdíl od přepínačů, které jsme si ukázali v minulém díle, můžete zaškrtávací políčka používat nezávisle na sobě, tedy zaškrtnutí jednoho nikterak neovlivní výběr ostatních. Zaškrtávací políčko se může nacházet ve třech stavech: nezaškrtnuto, zaškrtnuto a kombinace (bude zašednuté do té doby, než na něj uživatel poprvé klikne). V praxi si však pravděpodobně vystačíte pouze se stavy zaškrtnuto a nezaškrtnuto.

excel-zaškrtávací políčko

Každé zaškrtávací políčko by mělo být propojeno se svou vlastní buňkou. Vrací hodnotu PRAVDA respektive NEPRAVDA v případech, kdy je zaškrtnuto respektive nezaškrtnuto. Pokud jej nastavíte na stav kombinace, vrací hodnotu #NENÍ K DISPOZICI.

Vyzkoušejme si práci se zaškrtávacím políčkem na modelovém případě, kdy budeme provozovat e-shop s potřebami pro rybáře. Chceme vytvořit formulář shrnující objednávku zákazníka a zobrazující aktuální dílčí i celkové ceny. Vytvořme několik placených položek a pod ně vložme řádek Cena za objednávku (bez DPH), který bude zobrazovat součet cen objednaného zboží, pod něj vložme zaškrtávací políčko s názvem započítat DPH a propojme jej s některou buňkou (v našem příkladu B9). Nyní použijeme funkci KDYŽ, která zajistí, že při zaškrtnutí políčka se v buňce D9 zobrazí spočítané 20% DPH z objednávky a při nezaškrtnutí tlačítka se zobrazí 0. Nakonec vložme řádek Cena za objednávku (s DPH), kde se bude sčítat cena objednávky a DPH:

=KDYŽ(B9;D8*0,2;0)

excel-zaškrtávací políčko příklad1

CS24

excel-zaškrtávací políčko příklad2

Takto můžeme jednoduše za pomocí zaškrtávacího políčka zobrazovat cenu s i bez DPH.

Byl pro vás článek přínosný?