Hlavní navigace

Tip: 9 užitečných nástrojů pro uživatele cloudových služeb - 1.díl

18. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Díky důvěrně známým službám, jako je Gmail, Dropbox, Facebook či Instapaper, jsou části našich životů jako fotografie, dokumenty, kontakty apod. neustále online. Nemyslíte, že je nejvyšší čas s tím něco udělat a dostat vše pevně pod kontrolu?

Při troše úsilí můžete uzpůsobit prostředí cloudu tak, aby pro vás představovalo daleko efektivnější prostor přizpůsobený vašim potřebám. V podstatě se jedná o instalaci několika jednoduchých rozšíření pro internetový prohlížeč a dalších utilit, které vám odkryjí dosud neznámé možnosti oblíbených internetových služeb.

V tomto článku vám nabízíme devět nástrojů, které vám pomohou dostat při práci s cloudem naprosté maximum. Zaměříme se přitom na nástroje, které můžete používat na svém desktopovém počítači, ať již prostřednictvím internetového prohlížeče, nebo jako programy, které si stáhnete a nainstalujete, nikoliv na aplikace pro mobilní zařízení. To ale neznamená, že některé utility nemohou obsahovat komponenty právě pro smartphony nebo tablety.

Ještě než začneme, nesmíme zapomenout na jedno upozornění: Mějte na paměti, že povaha těchto nástrojů vyžaduje, aby jim bylo umožněno přistupovat k vašim datům na příslušné úrovni oprávnění. To platí zejména pro používání uvedených nástrojů ve firmách, kde budete muset před vlastní instalací utility zpracovávající citlivé údaje získat povolení. Nezapomeňte zkontrolovat povolení uvedená pro každou aplikaci a používejte je pouze tehdy, pokud vy i váš zaměstnavatel souhlasí s úrovní přístupu, který program vyžaduje.

 

Cloud Save

Když surfujete na internetu a zaujme vás něco, co chcete uložit na pozdější dobu, je potřeba v případě cloudu vykonat jeden krok navíc. Jde o to, že u řady služeb musíte nejprve soubor uložit na místní pevný disk a pak tento soubor nahrát na úložiště v cloudu. Tento krok navíc odstraníte použitím nástroje Cloud Save, což je zdarma dostupné rozšíření pro internetový prohlížeč Google Chrome. Autory tohoto rozšíření jsou vývojáři antimatter15 a KRowland.

Cloud Save kvůli rychlému a jednoduchému přístupu integruje do vašeho internetového prohlížeče hostitele služeb založených na cloudu. Proto stačí, když klepnete pravým tlačítkem myši na libovolný odkaz či obrázek kdekoliv na internetu a v místní nabídce, jež se vzápětí objeví, vyberte položku Cloud Save. Odtud vyberte službu, na kterou právě cílíte, a vámi požadovaný soubor se objeví přímo tam, kde jej potřebujete.

Cloud Save podporuje služby Dropbox, Google Docs, Box.net, Amazon Cloud Drive, Windows Live Skydrive, SugarSync, Facebook, Picasa, Flickr a několik dalších.

CS24

Cloud Save

Cloud Save vám umožní například ukládat obrázky přímo do řady služeb postavených na cloudu.

Byl pro vás článek přínosný?