Hlavní navigace

TIP: aplikace vám pohlídá, zda máte zapnutý Caps Lock nebo Num Lock

28. 7. 2010

Sdílet

Stává se vám, že omylem zapnete klávesu Caps Lock a uvědomíte si to až po té, co jste napsali odstavec textu? Poradíme vám, jak na na Caps Lock a další podobné klávesy vyzrát.

Za "starých dobrých časů" měly všechny klávesnice světelné indikátory toho, zda jsou tlačítka jako Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock zapnutá nebo vypnutá. To se na současných modelech bohužel změnilo - dlužno podotknout, že k horšímu. Na dnešních multimediálních klávesnicích najdeme spousty tlačítek, indikátorů se však většinou nedočkáme. A na trhu nalezneme i notebooky, které tyto ukazatele buďto úplně postrádají, nebo mají pouze jeden. Naštěstí existuje aplikace Keyboard Leds, která indikátory zapnutých/vypnutých kláves umístí na místo, kde je určitě nepřehlédnete: do spodní lišty ve Windows.

Aplikace dovoluje nastavit, aby se vám na desktopu zobrazilo malé upozornění, pokud Caps Lock, Num Lock nebo Scroll Lock zmáčknete. Vyhnete se tak nechtěným zapnutím těchto kláves. Dále si můžete nastavit, aby se program spouštěl automaticky s Windows a v neposlední řadě pak Keyboard Led umožňuje nadefinovat, jakou barvu má mít indikátor, pokud je daná klávesa zapnuta/vypnuta. Keyboard Leds si můžete stáhnout zde.

Byl pro vás článek přínosný?