Hlavní navigace

Tip: Co dělat s novým počítačem – 3. díl

21. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
V následujícím článku se dozvíte, jak eliminovat tzv. crapware (předinstalovaný software, který nepotřebujete), nainstalovat všechny oblíbené aplikace najednou a připravit zcela nový počítač pro skutečnou práci nebo ten pravý požitek z hraní.

Každý má svůj vlastní rituál, kterým „oslaví“ koupi nového PC. Někdo začne do nedotčeného stroje „ládovat“ všechny oblíbené utility a aplikace, jiní zase ihned začnou hrát nejnovější hry, které jejich starý počítač nezvládal. Několik nadšenců si jako druhý operační systém nainstaluje Linux, jiní navíc smažou předinstalovaný systém Windows.

Proti gustu žádný dišputát – nicméně předtím, než se vrhnete do některých z výše uvedených činností, měli byste si projít několik důležitých kroků. Než se však po hlavě vrhnete do přizpůsobování vašeho počítače k obrazu svému, přečtěte si naše tipy a triky, jak udržet systém jako nový po co nejdelší možnou dobu.

 

Krok 1Aktualizujte Windows

Krok 2: Odinstalujte crapware

Krok 3: Aktualizujte ovladače

Krok 4: Nainstalujte vše najednou

Krok 5: Zabezpečte počítač proti katastrofě


Krok 3: Aktualizujte ovladače

Ovladače jsou občas schopny změnit standardní počítač s Windows na Stroj s velkým S. Ideální nastavení ovladačů však závisí částečně i na konfiguraci vašeho PC. A na vaší ochotě riskovat.

Obecně řečeno, s největší pravděpodobností chcete vždy ty nejnovější ovladače dostupné pro všechny části vašeho hardware. Například to, že se ujistíte, zda jsou aktualizované ovladače vaší grafické karty, může pokaždé napravit některé chybičky a zvýšit celkový výkon. Bez aktualizace programů udržujících v chodu vaši základní desku zase možná nebudete schopni provádět ani základní funkce typu připojení k síti či poslouchání hudby. Pokud i tak máte problémy s chodem některého hardware, bude muset následovat update BIOSu.

Nicméně, zejména pokud se na PC scéně pohybujete dostatečně dlouho, nevyhnutelně se dříve nebo později dostanete k aktualizaci ovladače, která naopak zničí něco, co do té doby fungovalo perfektně. To je také důvod, proč někteří lidé „konzervativně“ lpí na starších verzích ovladačů. Řídí se de facto heslem „hlavně že to funguje“ – a dokud to funguje, nabídky k aktualizacím ignorují. Pokud nainstalujete novou, nepříliš fungující verzi ovladače, můžete vyřešit spoustu problémů návratem k verzi předchozí.

Semper Driver Backup

Pokud máte nový počítač zakoupený v obchodě a všechny ovladače komponent jsou předinstalované, pravděpodobně bude lepší, když daná nastavení zachováte (přesto možná budete chtít najít update ovladačů BIOSu a grafické karty pro zvýšení výkonu). Také si nemusíte dělat starosti s hledáním ovladačů pro každou komponentu zvlášť – Windows má tyto ovladače (například pro USB disky, klávesnice, myši, webkamery a podobně) ve své standardní výbavě.

Na druhou stranu, pokud poprvé spouštíte PC, které jste si postavili sami, doporučujeme update veškerých driverů na ty nejnovější a zároveň stabilní, které jsou dostupné. A pokud poté něco stejně nebude fungovat, zkuste zjistit, zda výrobce konkrétní komponenty nenabízí na svých stránkách betaverzi ovladače, která by teoreticky mohla fungovat lépe.

Poté, co nastavíte všechny ovladače na vyhovující míru, už s tímto nastavováním pravděpodobně nebudete chtít mít nic společného. Proto využijte zálohovací nástroj typu Semper Driver Backup nebo Double Driver. Tyto programy vytvoří rychlou kopii vašich stávajících ovladačů, které tak můžete „restartovat“ v případě, že (nebo spíše když) se něco pokazí.

CS24

 

Úvodní foto: © olly - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?