Hlavní navigace

Tip: Co dělat s novým počítačem – 4. díl

22. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © frank peters - Fotolia.
V následujícím článku se dozvíte, jak eliminovat tzv. crapware (předinstalovaný software, který nepotřebujete), nainstalovat všechny oblíbené aplikace najednou a připravit zcela nový počítač pro skutečnou práci nebo ten pravý požitek z hraní.

Každý má svůj vlastní rituál, kterým „oslaví“ koupi nového PC. Někdo začne do nedotčeného stroje „ládovat“ všechny oblíbené utility a aplikace, jiní zase ihned začnou hrát nejnovější hry, které jejich starý počítač nezvládal. Několik nadšenců si jako druhý operační systém nainstaluje Linux, jiní navíc smažou předinstalovaný systém Windows.

Proti gustu žádný dišputát – nicméně předtím, než se vrhnete do některých z výše uvedených činností, měli byste si projít několik důležitých kroků. Než se však po hlavě vrhnete do přizpůsobování vašeho počítače k obrazu svému, přečtěte si naše tipy a triky, jak udržet systém jako nový po co nejdelší možnou dobu.

 

Krok 1Aktualizujte Windows

Krok 2: Odinstalujte crapware

Krok 3: Aktualizujte ovladače

Krok 4: Nainstalujte vše najednou

Krok 5: Zabezpečte počítač proti katastrofě

 

Krok 4: Nainstalujte vše najednou

V této chvíli se už nejspíše těšíte na to, až nainstalujete všechny aplikace a utility, na nichž jste vyrostli a bez nichž si nedokážete představit plnohodnotný počítač. Trošku těžší je zapamatovat si všechny používané programy – paměť vám ještě bude sloužit dobře u těch programů, které využíváte denně, ale horší to je s aplikacemi, které spouštíte jednou týdně nebo dokonce jednou za měsíc. Pak vám jejich vyhledávání a instalace zabere trošku více času, než jste čekali.

soutez_casestudy

V tomto úkolu vám může významně pomoci web Ninite.com. Na této stránce naleznete obrovský výběr běžných freewarových aplikací – webových prohlížečů, antivirů, programů pro sdílení souborů, přehrávání médií a mnoho dalších - které do počítače dostanete pomocí jediného instalátoru. Jenom si zaškrtnete, který software se vám hodí a na který jste zvyklí, a stáhnete si všechen najednou. Ninite dokonce vybere mezi 32bitovou a 64bitovou verzí podle vašeho systému a zruší všechen adware a nástrojové lišty, které byste mohli omylem nainstalovat při bezmyšlenkovitém klikání na tlačítko Další.

A ještě jeden tip: Odolejte nutkání smazat instalátor Ninite ihned poté, co dokončí svou práci. Při svém každém následujícím spuštění totiž Ninite vyhledá všechny aktualizace nainstalovaných programů a automaticky stáhne ty, které potřebujete.

Byl pro vás článek přínosný?