Hlavní navigace

Tip: Co dělat s novým počítačem – 5. díl

23. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
V následujícím článku se dozvíte, jak eliminovat tzv. crapware (předinstalovaný software, který nepotřebujete), nainstalovat všechny oblíbené aplikace najednou a připravit zcela nový počítač pro skutečnou práci nebo ten pravý požitek z hraní.

Každý má svůj vlastní rituál, kterým „oslaví“ koupi nového PC. Někdo začne do nedotčeného stroje „ládovat“ všechny oblíbené utility a aplikace, jiní zase ihned začnou hrát nejnovější hry, které jejich starý počítač nezvládal. Několik nadšenců si jako druhý operační systém nainstaluje Linux, jiní navíc smažou předinstalovaný systém Windows.

Proti gustu žádný dišputát – nicméně předtím, než se vrhnete do některých z výše uvedených činností, měli byste si projít několik důležitých kroků. Než se však po hlavě vrhnete do přizpůsobování vašeho počítače k obrazu svému, přečtěte si naše tipy a triky, jak udržet systém jako nový po co nejdelší možnou dobu.

 

Krok 1Aktualizujte Windows

Krok 2: Odinstalujte crapware

Krok 3: Aktualizujte ovladače

Krok 4: Nainstalujte vše najednou

Krok 5: Zabezpečte počítač proti katastrofě

 

Krok 5: Zabezpečte počítač proti katastrofě

Gratulujeme! Nyní je váš počítač připraven do akce. Zvedněte se ze židle a trochu si zacvičte. Potom si znovu sedněte – ještě předtím, než počítač začnete denně používat, musíte udělat dvě věci. Pokud tedy nechcete výše uvedené kroky absolvovat ještě jednou v případě, že se něco pokazí s hardwarem či instalací operačního systému.

Věnujte chvilku budoucímu zachování současného perfektního stavu počítače. K tomu vám může pomoci program Macrium Reflect Free, který vytvoří image zálohu vašeho disku, kterou lze uložit třeba na externí disk. Pokud se při práci s PC stane něco neočekávaného, prostě systém obnovíte z této zálohy.

Pokud jste tak ještě neučinili, měli byste také nastavit automatický zálohovací systém. Pokud zaplatíte 40 dolarů za profesionální verzi Macrium Reflect, zakomponuje program důležité zálohy do původního image souboru – nemusíte tak pokaždé vytvářet nový.

Jestliže chcete ušetřit, můžete využít funkci Obnovení, kterou najdete v Ovládacích panelech, kde jen určíte základní nastavení zálohy (umístění, frekvenci, složky pro zálohování a podobně).

Pokud jste dočetli až sem a poctivě prošli všechny kroky, váš počítač je nyní připraven na bezproblémovou funkci. Je čas začít ho konečně využívat naplno!

CS24

 

Úvodní foto: © olly - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?