Hlavní navigace

Tip: Deset vynikajících nástrojů pro práci s fotografiemi - 4. díl

11. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Gopas
V tomto díle našeho editačně-fotografického seriálu se budeme zabývat programem XnView, který je nejen vynikajícím nástrojem pro editaci obrázků, ale dá se použít i jako jejich prohlížeč.

Vlastníte digitální fotoaparát, kterým jste si pořídili spoustu fotografií? Chcete pomoci s jejich úpravou a uspořádáním? Pak jste na tom správném místě, protože jsme pro vás vybrali deset nástrojů, které vám umožní získat kontrolu nad všemi vámi pořízenými snímky. Je přitom úplně jedno, zda hledáte špičkový program pro úpravu snímků, vydařenou aplikaci pro správu fotografií nebo šikovné nástroje, jež zvládají takové operace jako je třeba vyhledávání duplicitních souborů – je zde skutečně pro každého něco. Navíc je každý z námi nabízených nástrojů zdarma, a to nejen ke stažení, ale i pro používání.

 

1. díl - Programy pro úpravu snímků - GIMP

2. díl - Programy pro úpravu snímků - Photo Pos Pro

3. díl - Programy pro úpravu snímků - Picasa

 

XnView

Program XnView je užitečným nástrojem pro úpravu fotografií, který má tu výhodu, že je k dispozici zdarma a navíc vám poslouží i jako výborný prohlížeč. Začátečníci v něm najdou všechny základní funkce pro úpravu fotografií, které od programu tohoto typu očekávají, a to včetně nástrojů pro změnu velikosti snímků, jejich ořezávání, funkce pro odstranění efektu červených očí, převracení a otáčení snímků. A to všechno je jen začátek – program dokáže upravovat jas, kontrast i hodnotu gama, dále převádí snímky do stupňů šedi či přidává vodotisk.

Velmi užitečná je i funkce programu XnView, která slouží pro převod mezi různými formáty souborů. Konverzi souborů je možné provádět i v dávce, přičemž dokonce můžete během konverze nechat provádět automatické úpravy fotografií, jako je kupříkladu přidávání vodotisku či ořezávání. Tento program sice není vybaven tolika funkcemi jako GIMP, ale zato se daleko jednodušeji používá a je vhodný zejména pro provádění rychlých úprav.

Download: http://www.xnview.com/

Cena: Zdarma

příloha_ovladnete_sva_data

 

V následujících dílech se zaměříme na programy pro prohlížení a správu fotografií. Příští díl bude konkrétně věnován programu FastStone Image Viewer.

Byl pro vás článek přínosný?