Hlavní navigace

Tip: Deset vynikajících nástrojů pro práci s fotografiemi - 5. díl

12. 9. 2012

Sdílet

V tomto díle se zaměříme na programy pro prohlížení a správu fotografií. Tento díl přitom bude konkrétně věnován programu FastStone Image Viewer.

Vlastníte digitální fotoaparát, kterým jste si pořídili spoustu fotografií? Chcete pomoci s jejich úpravou a uspořádáním? Pak jste na tom správném místě, protože jsme pro vás vybrali deset nástrojů, které vám umožní získat kontrolu nad všemi vámi pořízenými snímky. Je přitom úplně jedno, zda hledáte špičkový program pro úpravu snímků, vydařenou aplikaci pro správu fotografií nebo šikovné nástroje, jež zvládají takové operace jako je třeba vyhledávání duplicitních souborů – je zde skutečně pro každého něco. Navíc je každý z námi nabízených nástrojů zdarma, a to nejen ke stažení, ale i pro používání.

 

1. díl - Programy pro úpravu snímků - GIMP

2. díl - Programy pro úpravu snímků - Photo Pos Pro

3. díl - Programy pro úpravu snímků - Picasa

4. díl - Programy pro úpravu snímků - XnView

 

Prohlížení a správa vašich fotografií

Stejně jako asi každý, kdo fotografuje pomocí digitálního fotoaparátu, máte pravděpodobně i vy na pevném disku ve vašem počítači tolik snímků, že v nich jen sotva máte nějaký systém. Co s tím? Pojďte se podívat na následující bezplatně dostupné nástroje pro prohlížení a správu vašich archivů se snímky.

 

FastStone Image Viewer

Pokud pro procházení mezi jednotlivými snímky budete používat pouze nástroje integrované v operačním systému Windows, záhy zjistíte, jak je to únavné. Pokud tedy hledáte něco vhodnějšího, ale zároveň se vám nechce platit, zvažte použití programu FastStone Image Viewer, který zobrazuje jednotlivé snímky takřka rychlostí blesku a umožní vám mezi nimi procházet v prostředí podobném Průzkumníku Windows. Prostě jen spusťte program a přesuňte se do složek, které chcete procházet. Program okamžitě zobrazí všechny snímky, zobrazí jejich miniatury a náhled. Chcete-li pak nějaký snímek vidět v režimu přes celou obrazovku, poklepejte na něj levým tlačítkem myši.

I pokud by zobrazování jednotlivých snímků bylo tím jediným, co program umí, stál by za to, abyste si jej stáhli do počítače. Dokáže toho však daleko více, protože umožňuje ořezávání, otáčení či změnu velikosti snímků, popřípadě jejich posílání e-mailem. Dokáže rovněž vytvářet slideshow či provádět konverzi do jiných formátů souborů.

Jednou z nejsilnějších stránek programu je obrovské množství podporovaných formátů souborů – umí pracovat prakticky se všemi formáty obrázků, o nichž jste kdy slyšeli. Vzhledem k tomu, že dokáže přehrávat i videa, je možné program použít i jako přehrávač multimediálních souborů.

Download: http://www.faststone.org/

Cena: Zdarma

CS24

 

V následujícím díle se podíváme na zoubek vynikajícímu programu pro prohlížení snímků, který se dá použít i pro úpravu fotografií -- programu PhotoScape.

Byl pro vás článek přínosný?