Hlavní navigace

Tip: Gmail nebo Outlook? Velký cloudový zápas - 1. díl

28. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © raven - Fotolia.com
Outlook je oproti Gmailu poměrně mladá emailová služba a zatím se netěší tak početné uživatelské základně. Přesto se jedná o kvalitní freemail, jenž si s Gmailem nikterak nezadá. Podívejme se, jak si služby stojí v přímě konfrontaci.

následující díl >>

 

Dnes velice populární schránka Gmail z produkce společnosti Google se na trhu freemailů pohybuje již osm let a jistě lze tvrdit, že ve svém oboru patří ke špičce. Outlook na druhou stranu představoval desktopového emailového klienta a jako takový emailovou schránku neposkytoval. To byl úkol Hotmailu, jehož klesající popularita dohnala Microsoft k tvorbě zcela nové služby, jež nese známé jméno Outlook a spojuje emailovou schránku, cloudové úložiště, kalendář a adresář kontaktů.

outlook-sluzby

Microsoft spustil Outlook na konci července 2012 a nutno zmínit, že se jedná o velice vydařenou službu. Natolik vydařenou, že si zaslouží býti přímo porovnána s Gmailem. Gmail si již stihl vybudovat pověst spolehlivé a všestranné mailové služby. Outlook.com však stále ještě musí dokázat, že to zdaleka není jen Hotmail oblečený do nového kabátu, ale že se jedná o komplexní službu, která uživatelům nabídne nástroje pro efektivní a bezpečnou práci.

outlook-nova_zprava

Než se pustíme do vlastního srovnání, je nutné si uvědomit, že Outlook.com není cílen jako náhrada desktopového klienta Outlook. Přestože lze Outlook.com využít pro správu více účtů, například pracovního a osobního (stejně jako to dovede i Gmail), nelze do schránky Outlook.com importovat celé soubory PST, pouze kontakty exportované do formátu CSV. Ačkoliv tedy oba nástroje nesou stejné jméno, Outlook.com je zkrátka mailová schránka a Outlook desktopový emailový klient pro Windows.

CS24

 

V příštím díle se již pustíme do vlastního srovnávání. Zaměříme se na uživatelské rozhraní a vyhledávací schopnosti obou služeb.

Byl pro vás článek přínosný?