Hlavní navigace

Tip: Gmail nebo Outlook? Velký cloudový zápas - 4. díl

31. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © mostafa fawzy - Fotolia.com
V dnešním pokračování se podíváme na podporu protokolů POP a IMAP, správu příloh emailů a celkovou úložnou kapacitu.

Outlook je oproti Gmailu poměrně mladá emailová služba a zatím se netěší tak početné uživatelské základně. Přesto se jedná o kvalitní freemail, jenž si s Gmailem nikterak nezadá. Podívejme se, jak si služby stojí v přímě konfrontaci.

 

<< předchozí díl | následující díl >>

 

Podpora POP/IMAP

Co se týká podpory spolupráce s e-mailovými klienty, na straně e-mailového serveru je rozhodující podpora standardních otevřených komunikačních protokolů. V tomto ohledu je na tom lépe služba Gmail, jež pro přístup ke zprávám využívá jak protokol POP tak IMAP. Oproti tomu Outlook.com podporuje pouze POP, který neumožňuje synchronizaci e-mailových účtů mezi více zařízeními.

gmail imap

Co to pro uživatele v důsledku znamená? Kromě faktu, že je nutné všechny zprávy stahovat a ukládat lokálně na zařízení, si zprávy například neuchovávají informaci o tom, zda už byly přečteny. Pro tento účel a další funkce používá Microsoft vlastní proprietární protokol Exchange ActiveSync, který však není podporován všemi e-mailovými klienty.

outlook pop

Tento fakt může být pro mnohé uživatele rozhodující a v přímém porovnání Outlook.com jednoznačně oproti Gmailu znevýhodňuje.

 

Správa příloh a úložný prostor

Práce s přílohami e-mailů by měla být z hlediska uživatele, co možná nejpřehlednější a nejsnadnější. S tímto úkolem se obě služby potýkají velmi úspěšně. Pakliže obdržíte několik příloh současně, obě služby vám nabídnou náhled na přijaté soubory a jejich jednotlivé stažení (v originálním formátu) nebo stažení všech příloh v archivu (.zip). Obrázky se zobrazují ihned a s dokumenty lze pracovat online ať už prostřednictvím cloudové služby Google Docs nebo Microsoft Web Apps. Nutno zmínit, že s online editací formátu .odt pocházejícího z otevřeného kancelářského balíku Libre Office si kupodivu poradí pouze Outlook.com.

gmail attachment

Co se týká velikosti příloh, Gmail stanovil limit na 25 MB na přílohu, zatímco Outlook.com nabízí 100 MB, případně až 300 MB při propojení se SkyDrive. Z hlediska úložného prostoru taktéž papírově vede Outlook.com, který slibuje neomezenou schránku, zatímco Gmail obsah dat omezuje na 10 GB.

soutez_casestudy

outlook attachment

V příštím posledním díle se zaměříme na mobilní přístup a shrneme si nejdůležitější vlastnosti obou služeb.

Byl pro vás článek přínosný?