Hlavní navigace

Tip: Jak bezpečně vymazat obsah pevného disku - 3. díl

23. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © dell - Fotolia.com
V tomto díle se seznámíte s programem Roadkil´s Disk Wipe, jenž se dá použít i pro vyměnitelné USB flash disky. Zároveň zjistíte, jaké odlišnosti platí pro nástroje používané pro bezpečné mazání dat na celých discích.

Přesvědčte se, zda jsou data na vašich starých pevných discích skutečně důsledně ukryta před zvědavýma očima ostatních uživatelů! Tento jednoduchý průvodce vám poradí, jak skutečně důkladně a hlavně nevratně vymazat obsah pevných disků.

 

1. díl - Úvod & Ještě než začnete

2. díl - Bezpečné mazání určitých souborů pomocí speciálního nástroje Eraser

 

Bezpečné mazání dat na vyměnitelných USB flash discích

Zdála se vám práce s programem Eraser jednoduchá? Pak záhy zjistíte, že práce s programem Roadkil´s Disk Wipe je ještě jednodušší a že program funguje jak u vyměnitelných disků USB flash, tak u standardních pevných disků. Stačí tuto drobnou aplikaci stáhnout, rozbalit, spustit a nakonec jen vybrat disk a typ podle počtu průchodů, které má program provést (i zde ostatně doporučujeme zvolit takovou volbu, která provede alespoň tři průchody). V programu si můžete vybrat, zda chcete vymazat obsah disku nebo jej vyplnit nesmyslnými daty. Nakonec klepněte na položku Erase a máte hotovo. Program Roadkil´s Disk Wipe sice nebyl již několik let vůbec aktualizován, v podstatě to ale ani nebylo nutné – prostě funguje a funguje dobře. Při stahování programu nezapomeňte vybrat správný operační systém, který na počítači používáte.

Poznámka k programu pro vymazání obsahu celého disku

Při mazání obsahu celých disků je třeba nasadit daleko složitější řešení, než jsou výše uvedené snadno ovladatelné programy. Vzhledem k tomu, že odstraňujete data z disku, který zřejmě ve většině případů obsahuje operační systém, který počítač používá, bude většina nástrojů pro mazání obsahu celých disků od vás chtít, abyste program umístili na vyměnitelný flash disk, popřípadě abyste ze souboru ISO vytvořili spustitelný disk.

Abyste se navíc ujistili, že operace mazání obsahu celého disku proběhne bez problémů, prozkoumejte nastavení BIOSu počítače a ujistěte se, že vaše pevné disky pracují v režimu IDE.

Program Roadkil´s Disk Wipe

CS24

 

V následujícím díle našeho seriálu zaměřeného na bezpečné mazání dat se seznámíte s odstraňováním souborů a složek pomocí programu DBAN.

Byl pro vás článek přínosný?