Hlavní navigace

TIP: Jak dobíjet baterie kdykoliv a kdekoliv?

21. 11. 2010

Sdílet

Každý den používáme nejrůznější digitální hračky, které vyžadují dobíjení. Prázdná baterie nás tak může zaskočit v tu nejnevhodnější dobu.

Neustálý přístup ke zdroji elektrické energie je pro nás samozřejmostí. Zákonem schválnosti se s vybitou baterkou potýkáme nejčastěji na cestách, kde v dosahu chybí elektrická zásuvka. Přinášíme vám tipy, jak dobít baterie v autě, letadle nebo v zasněžené horské chatě.

Dobíjejte při jízdě v autě

Ať už jste vášnivými cestovateli a sjíždíte silnice křížem krážem s vidinou nečekaných dobrodružství nebo pravidelně cestujete automobilem za prací, potom by ve vaší výbavě neměl chybět praktický nabíjecí adaptér do auta. Cestovatelé totiž tradičně do kufru přibalí nejen mobilní telefon, ale i fotoaparát, digitální kameru, navigaci, PDA nebo mp3 přehrávač, které vyžadují stálý přísun elektrické energie. Nabíječky do auta tak umožňují dobíjet ze zapalovače vozu jakoukoliv digitální hračku. Je však nepraktické a především nákladné pořizovat nabíječku ke každému přístroji zvlášť. Nejjednodušším řešením je pořízení výměnných konektorů, které umožní napájet z jediného adaptéru notebook či navigaci. Další možností je paralelní dobíjení menších přístrojů s notebookem prostřednictvím nabíjecího adaptéru s USB portem. Díky tomu můžeme zároveň dobíjet přenosný počítač a fotoaparát a ušetřit tak cenný čas.

Dobijte baterie ve vzduchu

Potřebujete-li být k dosažení doslova kdykoliv a kdekoliv, tedy na zemi i ve vzduchu, potom využijte adaptér do letadla. Nabíječky do letadla fungují stejně jako ty do auta, napájecí zásuvkou jsou standardně opatřena sedadla v business třídě, stále častěji však nalezneme tyto zásuvky také na sedadlech v turistické třídě. Díky napájecímu adaptéru do letadla si tak, poté co zhasne červená kontrolka zakazující používání elektronických přístrojů na palubě, můžete krátit let doháněním restů na notebooku, aniž byste čerpali cennou energii z baterií. Nabíjet elektrické přístroje můžeme samozřejmě i v ostatních dopravních prostředcích, jako jsou vlaky nebo lodě. Většina moderních dopravců totiž v dnešní době chápe elektrické zásuvky jako nezbytnost.

CS24

Dobíjejte baterie i bez zásuvky

Dobrodruhové často vyhledávají takové cesty, na nichž o zdroj elektrické energie ani nezavadí. Přesto však uvítají mít stále po ruce mobilní telefon nebo navigaci pro případ nouze. Pro takové situace se hodí do krosny přibalit pohotovostní bateriovou nabíječku, která čerpá elektrickou energii ze dvou tužkových AA baterií. Tato nabíječka slouží jako  zdroj energie v místech, kde není jiná možnost, ať už je to trampský výlet pod stan nebo romantika na zasněžené horské chatě. Navíc pokud vyměníte baterie, můžete nabíječku znovu použít. V případě, že chcete mít zdroj elektrické energie opravdu zaručen, doporučují odborníci z internetového obchodu ntb.cz nosit s sebou  náhradní baterie do přístroje, které jednoduše vyměníte za ty vybité. Náhradní baterie je však nezbytné pečlivě skladovat a chránit je proti extrémním teplotám a vlhkosti. Navíc by baterie neměly být převáženy v těsné blízkosti s kovovými předměty, protože by mohlo dojít ke zkratu.

Byl pro vás článek přínosný?