Hlavní navigace

Tip: Jak na Androidu zůstat pod datovým stropem - 6. díl

4. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © fotografiche.eu - Fotolia.com
Studie ukazují, že uživatelé Androidu spotřebovávají nejvíce dat, což je možná dobrá zpráva pro mobilní operátory, ne už tak pro zákazníka, který musí platit koncem každého měsíce tučný “bezdrátový” účet.

Ve Spojených státech nyní dochází k boomu 4G sítí, s čímž je spojena vysoká poptávka, na niž operátoři reagují tak, že zkrátka omezují neomezené datové toky. U nás je situace podobná, možná o to horší, že naši operátoři nemají většinou co omezovat (plus realita 4G sítě je u nás hudbou budoucnosti). V této souvislosti je tedy důležité vědět, jak snížit přenos dat s minimálními kompromisy týkajícími se praktického využití internetu v mobilu. Přinášíme několik tipů, jak sledovat, potažmo zredukovat svou spotřebu dat tak, abyste se vyhnuli nadměrným platbám za internet a zároveň přiškrcování datových toků.

 

1. díl článku: Sledujte svou spotřebu dat

2. díl článku: Určete si, kolik dat potřebujete

3. díl článku: Hledejte bezplatnou Wi-Fi

4. díl článku: Blokujte reklamu

5. díl článku: Využívejte „lehčí“ prohlížeč

 

6) Používejte offline mapy

Přistupování k online mapám (nebo používání aplikací, které dělají to samé, co aplikace Google Maps) využívá ohromné množství vašich dat. Pokud často cestujete, ukládání map na vašem zařízení (namísto přistupování k nim online) vám ušetří spoustu peněz a ve výjimečných případech vám může i zachránit život. Třeba když se ztratíte v odlehlé oblasti mimo dosah mobilního signálu nebo třeba v zahraničí.

soutez_casestudy

Existuje spousta dobrých aplikací pro Android, které nabízejí offline mapy, nejběžnější z nich je (většinou předinstalovaná) aplikace Google Maps.  Abyste v jejím rámci stáhli části mapy pro offline využití, otevřete Google Maps a klepněte na tlačítko „…“. Poté běžte do Nastavení (Settings) > Laboratoř (Labs) > Umístit oblast mapy do cache (Pre-cache map area). Nyní můžete stahovat sekce Google Maps (najednou lze stáhnout mapu o rádiu 10 mil) poklikáním na oblast na mapě. Následně chvíli počkáte, až se kýžená adresa načte, kliknete na šipku, přejedete až na spodek stránky a zde vyberete možnost „Pre-cache map area“. Stahování trvá zpravidla několik minut, ale vyplatí se, pokud víte, že v průběhu vaší cesty budete muset být z nějakého důvodu offline. Samozřejmostí by mělo být, že potřebná data stáhnete prostřednictvím Wi-Fi připojení, abyste opět snížili vaši spotřebu dat v mobilním připojení na co nejnižší možnou úroveň.

Můžete taktéž využít aplikace třetích stran, jako je MapDroyd. MapDroyd vám umožní vybrat si, které mapy chcete stáhnout, a využívá k tomu open-source framework OpenStreetMap.

Byl pro vás článek přínosný?