Hlavní navigace

Tip: Jak na Androidu zůstat pod datovým stropem - 9. díl

7. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Tupungato - Fotolia.com
Studie ukazují, že uživatelé Androidu spotřebovávají nejvíce dat, což je možná dobrá zpráva pro mobilní operátory, ne už tak pro zákazníka, který musí platit koncem každého měsíce tučný “bezdrátový” účet.

Ve Spojených státech nyní dochází k boomu 4G sítí, s čímž je spojena vysoká poptávka, na niž operátoři reagují tak, že zkrátka omezují neomezené datové toky. U nás je situace podobná, možná o to horší, že naši operátoři nemají většinou co omezovat (plus realita 4G sítě je u nás hudbou budoucnosti). V této souvislosti je tedy důležité vědět, jak snížit přenos dat s minimálními kompromisy týkajícími se praktického využití internetu v mobilu. Přinášíme několik tipů, jak sledovat, potažmo zredukovat svou spotřebu dat tak, abyste se vyhnuli nadměrným platbám za internet a zároveň přiškrcování datových toků.

 

1. díl článku: Sledujte svou spotřebu dat

2. díl článku: Určete si, kolik dat potřebujete

3. díl článku: Hledejte bezplatnou Wi-Fi

4. díl článku: Blokujte reklamu

5. díl článku: Využívejte „lehčí“ prohlížeč

6. díl článku: Používejte offline mapy

7. díl článku: Nestreamujte

8. díl článku: Nemažte vaši cache při každé příležitosti

 

9) Zamezte aplikacím na pozadí ve využívání dat

Spousta aplikací pro Android běží na pozadí, nebo se dokonce na pozadí zapíná ihned po spuštění systému. To je také nejčastější důvod, proč uživatelé zapínají v předešlém dílu zmíněné task-killer aplikace – aby zablokovaly spuštění nedůležitých aplikací na pozadí a šetřily tak paměť.

CS24

Spousta aplikací spuštěných na pozadí také vede ke zbytečnému plýtvání mobilními daty. Nejjednodušším způsobem, jak se vyvarovat automatické synchronizace aplikací se servery, je přejít do Nastavení (Settings) --> Osobní (Personal) --> Účty a synchronizace (Accounts & Sync), kde deaktivujete automatickou synchronizační funkci. Tato změna vám zajistí, že se aplikace jako Gmail, Twitter a VZ Backup Assistant nebudou neustále připojovat k internetu a stahovat poslední e-maily, tweety, kontaktní informace a podobně. Místo toho budete muset tyto aktualizace stahovat manuálně.

Můžete jít ještě o krok dál. A to tím, že aplikacím znemožníte přistupovat k mobilním datovým sítím ve chvíli, kdy jsou spuštěny na pozadí. K takovému blokování můžete využít bezplatné aplikace typu DroidWall, má to však jeden háček – funguje to pouze na rootovaných telefonech.

Byl pro vás článek přínosný?