Hlavní navigace

Tip: Jak na smartphonu uchovávat firemní a osobní data - 1. díl

9. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © pizuttipics - Fotolia.com
V současnosti představují smartphony téměř polovinu ze všech prodaných mobilních telefonů, přičemž miliony uživatelů je používají jak k soukromým, tak k pracovním účelům zaměstnání.

Je pravdou, že někteří uživatelé chtějí mít u sebe neustále několik mobilních telefonů, a to právě kvůli tomu, aby oddělili svůj pracovní život od života soukromého. V tomto článku vám ale nabízíme pět možností, jak od sebe oddělit pracovní a osobní účty, a to aniž byste museli vlastnit dva mobilní telefony.

 

soutez_casestudy

1. možnost: Virtuální prostředí

Jednou z možností, jak svůj mobilní telefon bezpečně používat pro pracovní účely, je nasazení softwaru, který nainstaluje váš zaměstnavatel na váš mobilní telefon. Jedná se o software typu MDM (Mobile Device Management), kterým může být kupříkladu System Center od Microsoftu a jež dokáže ovládat nastavení vašeho mobilního telefonu. Na něm pak vytvoří zabezpečené prostředí pro ukládání dat ze zaměstnání.

Další možnost spočívá v použití programu pro vytvoření virtuálního počítače, jako je kupříkladu MVP od firmy VMWare. Tento virtuální počítač byl poprvé představen na veletrhu CES na mobilním telefonu LG s operačním systémem Android. Jedná se o software umožňující telefonu realizovat oddělené prostředí určené pro práci se všemi potřebnými nastaveními a aplikacemi. Je to vlastně jakýsi mobilní telefon v mobilním telefonu, přičemž jsou od sebe přesně oddělena pracovní a soukromá data. Jedná se však o doposud velmi nová řešení, a tak jejich rozšíření ještě není tak běžné.

Byl pro vás článek přínosný?