Hlavní navigace

Tip: Jak odinstalovat problematické ovladače ve Windows 7 - 1. díl

23. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © archibald - Fotolia.com
Pokud se váš počítač začal chovat nestandardně, běží pomalu, zobrazuje varovná hlášení či se dokonce restartuje, může být na vině nesprávně pracující ovladač. Podívejte se, jak se problému zbavit.

S  ovladači hardwaru si i v dnešních moderních operačních systémech může člověk užít dosti nepříjemností. Ovladač je software, který představuje komunikační vrstvu mezi samotným hardwarem a operačním systémem. Přestože samotná instalace probíhá velmi jednoduše, podobně jako u kteréhokoliv jiného programu, ve skutečnosti je kód do systému hluboce integrován a bezprostředně ovlivňuje chod hardwarových komponent. Pakliže je ovladač nesprávně implementován nebo dojde k nějaké neočekávané události, může to mít pro celý operační systém fatální následky.

Například když společnost Microsoft v roce 2007 uvedla operační systém Windows Vista, kritikové jej hanili za jeho pomalý běh a náchylnost k chybám. Microsoft se pochopitelně případem zabýval a zjistil, že většina chyb byla způsobena právě komunikací s ovladači.

Pakliže jste si vědomi, který ovladač vám mohl problémy způsobit, můžete se pomocí příslušného nástroje pokusit navrátit k předchozí verzi ovladače. Tento úkon může v mnoha případech problém vyřešit. Pokud vám nestabilní chod PC způsobuje ovladač zařízení, které již nepoužíváte, můžete ovladač rovněž zcela odstranit.

1. dílVraťte změny ovladače

2. díl - Odinstalujte ovladač

 

Vraťte změny ovladače

1) Otevřete nabídku Start, do pole Prohledat programy a soubory vepište Správce zařízení a volbu potvrďte klávesou Enter.

2) Vyhledejte kategorii zařízení, které způsobuje problém, a nabídku rozbalte. Například v případě grafické karty by se jednalo o skupinu Grafické adaptéry.

3) Klikněte na příslušný ovladač pravým tlačítkem a zvolte Vlastnosti.

ovladac_vlastnosti

4) Přepněte na kartu Ovladač. Možnost návratu k předchozí verzi ovladače zde naleznete pod tlačítkem Vrátit změny ovladače.

vratit_zmeny_ovladace

5) Nakonec se vás pouze dialogové okno dotáže na potvrzení provedení akce. Klikněte na tlačítko Ano.

 

Systém nyní automaticky odstraní vybraný ovladač a nainstaluje jeho předchozí verzi. Následně budete pravděpodobně vyzváni k restartování počítače, což byste pro korektní dokončení změn měli ihned provést.

soutez_casestudy

 

V příštím díle si ukážeme, jak nepotřebný či chybný ovladač ze systému nadobro odstranit.

Byl pro vás článek přínosný?