Hlavní navigace

TIP: Jak spustit různé datové formáty pod OS Android - 1. díl

21. 7. 2011

Sdílet

Odmítá váš smartphone s OS Android spustit některé formáty? Poradíme vám, které aplikace si s nepodporovanými daty poradí.

Android je označován za všestranný operační systém, ovšem jakmile dojde na spouštění určitých méně tradičních formátů, zelený robot jednoduše odmítne spolupracovat. V předinstalované aplikaci Galerie se například nezobrazí fotografie uložené v surovém formátu RAW (jako například .nef či .crw) a některým smartphonům činí potíže dokonce běžné video formáty jako .avi či .mkv.

Naštěstí jsou pro OS Android k dispozici aplikace a utility, díky nimž bude váš smartphone schopný otevřít většinu audio a video formátů, obrázků či dokumentů. Pakliže svůj telefon vybavíte potřebným softwarem tak, aby rozuměl velkému množství souborových formátů, ušetříte si navíc starosti s konverzí souborů, jež často zapříčiní horší obrazovou a zvukovou kvalitu či v paměti zařízení zaberou zbytečně mnoho prostoru.

 

1) Audio

Předinstalovaný audiopřehrávač se k zvukovým formátům chová velice vybíravým způsobem, pakliže si přejete spustit jiné soubory než .mp3. Hledáte-li kvalitnější hudební zážitek, sáhněte například po přehrávači PowerAmp Music Player. Seznam podporovaných audio formátů zahrnuje .mp3, .mp4, .alag, .ogg, .wma, . flac, .wav, .ape, .wv a .tta. Kromě možnosti spuštění široké palety formátů vám PoweAmp nabídne grafická schémata pro úpravu vzhledu a výběr z několika widgetů pro pohodlnější ovládání aplikace. Plnou verzi programu můžete zakoupit na Android Marketu za cenu 89,80 Kč, avšak pro vyzkoušení je k dispozici také 15denní trial verze.

PowerAmp

Pakliže hledáte zcela bezplatnou aplikaci, můžete dát šanci programu Mortplayer Music, který si poradí se stejným výběrem formátů jako PowerAmp, uživatelské rozhraní už ale není natolik přehledné a na některých zařízeních nedovede přehrát soubory .flac. Další špatnou zprávou pro uživatele zařízení běžících na OS Android verze 2.2 a starší je fakt, že přehrávač podporuje ekvalizér pouze u novějších verzí (počínaje verzí 2.3 Gingerbread).

MortPlayer

V příštím díle si představíme některé další užitečné aplikace, jež se zaměřují na prohlížení a modifikaci dokumentů Microsoft Office, zobrazení většího množství obrazových formátů či snadný převod video formátů.

 

Úvodní foto - © U.P. Images - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?