Hlavní navigace

Tip: Jak v záplavě externích disků vybrat ten správný - 6.díl

18. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Závěrečný díl věnujeme softwarové výbavě určené pro zálohování či ochranu dat a dodávanému příslušenství.

Ať už rozšiřujete paměťovou kapacitu svého počítače nebo zodpovědně myslíte na zálohování, pravděpodobně sáhnete po externím disku. Podívejme se, jak na přeplněném trhu vybrat ten správný.

 

 

Softwarová výbava

Běžnou součástí dnešních externích disků se staly různé varianty proprietárního softwaru, který má sloužit pro zálohování dat, šifrování, či jiné účely. Jedná se o více či méně propracované programy, které nahrazují funkci profesionálních komerčních řešení. Instalátor daného programu se běžně nachází na zakoupeném disku, příapdně vám výrobce umožní stáhnout software ze svých oficiálních stránek.

CS24

Namátkou zmiňme SmartWare od Western Digital, DashBoard od Seagate nebo například Auto Backup od Samsungu. Výrobci v některých případech rovněž nabízejí software třetích stran, setkat se můžete například s programem Nero BackItUp. Programy se liší v nabízených funkcí, jako je přířůstkové zálohování, filtrování zálohovaných dat, sledování změny souborového systému v reálném čase nebo šifrování. Dodávaný software však při výběru není natolik významný, vždy můžete sáhnout po alternativách z produkce třetích stran.

Příslušenství

Posledním faktorem pro výběr mezi disky může být dodávané příslušenství. Jedním z nejužitečnějších doplňků, který však zdaleka nepředstavuje standardní součást balení, je ochranné pouzdro. Může zabránit mechanickému poškození zařízení, proto je vhodné zjistit si, které disky jsou s pouzdrem dodávány. Můžete se setkat také s elegantními plastovými stojánky s konektorem na stůl, nebo redukcemi na konektory, jimiž je disk vybaven.

Byl pro vás článek přínosný?