Hlavní navigace

Tip: Jak využít "cibuli" pro anonymní surfování - 4. díl

1. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © ktsdesign - Fotolia.com
V posledním díle si ukážeme postup, jak vytvořit vlastní vnitřní uzel a napomoci tak rozvoji a funkčnosti celé sítě.

Projekt Tor pomáhá žurnalistům, aktivistům a vládním úřadům zůstávat při využívání internetu v anonymitě a nezanechávat téměř žádnou digitální stopu. Podívejme se, jak síť Tor funguje.

 

1. dílCo je síť Tor a k čemu je dobrá

2. dílZjednodušený princip sítě Tor

3. dílJak se k síti Tor připojit

4. díl - Zapojte se do projektu Tor

 

Zapojte se do projektu Tor

V síti Tor se vyskytují tři typy uzlů: výstupní uzly, vnitřní uzly a mosty.

Vnitřní uzly jsou servery, které jsou vnitřní součástí sítě Tor, tedy požadavek na zobrazení stránky či odpověď cílového serveru nemůže být na tyto uzly směrován. Všechna vstupní i výstupní data procházející přes tento uzel jsou šifrována a anonymní, tudíž je bezpečné tento druh uzlu provozovat na domácím počítači.

Mosty jsou rovněž vnitřní uzly, které se takto však na venek neprezentují a existuje zde potenciální riziko, že by se mohly dostat do hledáčku vlády a jiných sledovacích organizací, které se snaží uzly odhalit.

Výstupní uzly nakonec představují servery, které přijímané požadavky odesílají na cílové servery do internetu a je to právě jejich IP adresa, která může být zjištěna při hledání původce daného požadavku. Z toho plyne, že provozování výstupního uzlu na domácím počítači může být nebezpečné, neboť kdokoliv může síť Tor využívat k nečestným účelům a ve výsledku by za těmito cizími požadavky stála vaše IP adresa.

V prvním kroku spusťte program Start Tor Browser.exe.

Start Tor Browser

Otevřete ovládací panel a zvolte Setup Relaying. Vyberte možnost Realy traffic inside the Tor Network, přidělte svému uzlu libovolné jednoduché jméno a povolte automatický Port Forwarding.

Setup relaying

Nakonec vše potvrďte tlačítkem OK, čímž se stanete jedním z mnoha dobrovolníků žijícím na celém světě zasluhujícím se o chod sítě Tor.

CS24

 

Úvodní foto: © ktsdesign - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?