Hlavní navigace

TIP: Jak vyzrát na neduhy MS Word - 1.díl

16. 5. 2011

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
V dnešním tipu společně učiníme přítrž probdělým nocím stráveným nad řešením problémových situací, jimiž nás Word občas překvapí.

Jistě jste už někdy čelili nepříjemné situaci, kdy se nepochopitelně sám měnil vámi nastavený font, nedaly se vyrovnat sloupce nebo celý program "zamrznul" a přišli jste tak o rozpracovaný dokument. Společně se podíváme, jak zvládnout pět nejčastějších problémů spojených s textovým procesorem Microsoft Word. Uvedené postupy jsou určeny pro verze Word 2007 a Word 2010.

 

1) Selhání při spouštění Wordu

V některých případech se může stát, že program při startu "zamrzne", nebo se přímo zavře. Možnou příčinou je poškozená šablona programu Normal.dotm, kterou je naštěstí možné obnovit ze zálohy, nebo nechat samotný Word, aby ji znovu vytvořil.

V prvním kroku bude zapotřebí otevřít složku, kde jsou šablony uloženy. Otevřete menu Start -> Všechny programy -> Příslušenství -> Spustit (nebo stiskněte klávesovou zkratku Win+R). Do otevřeného okna vepište %appdata%\microsoft\Šablony a potvrďte klávesou Enter. Tímto způsobem otevřete hledanou složku. Pokud dojde při otvírání k chybě, zřejmě je ve vašem systému šablona Normal.dotm (Normal.dotx) uložena na jiném místě a budete ji muset vyhledat například pomocí nástroje Prohledat programy a soubory.

Pokud jste si Word přizpůsobovali prostřednictvím stylů či maker, nejjednodušším řešením bude obnovit šablonu ze zálohy. Uživatelé Windows 7 obnovení budou moci navíc využít i v případě, že sami zálohu neprováděli. Na soubor Normal.dotm (nebo Normal.dotx) klikněte pravým tlačítkem a z kontextového menu vyberte Obnovit předchozí verze. Vyberte jednu z odchozích verzí a zjistěte, zda tento krok problém vyřešil.

Notmal.dotm

Pokud obnovení ze zálohy nepomohlo, přejmenujte soubor Normal.dotm (Normal.dotx) na libovolné jméno a spusťte Word. Při startu programu dojde k vytvoření nového souboru Normal.dotm obsahujícího defaultní nastavení Wordu.

 

Na řešení dalších problémů včetně ztráty rozpracovaného dokumentu, srovnání sloupců nebo nastavení fontů se podíváme v dalších dílech.

CS24

 

Úvodní foto: © pressmaster - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?