Hlavní navigace

TIP: Jak zálohovat data na Amazon Cloud Drive

30. 4. 2011

Sdílet

Zálohovat nemusíte jen na fyzické jednotky, využít lze i cloudu. Se službou Amazon Cloud Drive máte k dispozici 5 GB zcela zdarma.

Amazon Cloud Drive je webová služba, která vám umožní ukládat data na vzdálené servery. Každý uživatel může zcela zdarma využít až 5GB úložného prostoru, další místo lze přikoupit.

Prvním krokem je přihlášení ke službě na Amazon.com. Následně je třeba na Cloud Drive uložit první soubor a potvrdit podmínky užívání. Jakmile tak učiníte, stáhněte si a nainstalujte Gladinet Cloud Desktop, načtěte v tomto programu Cloud Drive jako virtuální adresář (virtual directory) a Gladient Cloud Desktop se vám objeví po kliknutí na ikonku Počítač (Tento Počítač v XP) jako jednotka Z: My Gladient Drive.

Nyní máte několik možností, jak data zálohovat.

Jednoduché přenesení souborů na Cloud Drive

První možností je jednoduché uchopení souborů na lokálním disku myší a jejich přesunutí na nově vytvořenou virtuální jednotku. Kopírování souborů na virtuální jednotku Gladient (respektive na vzdálené servery Amazonu) může dle jejich velikosti a rychlosti připojení trvat i několik desítek minut.

Přenesení za použití speciálního rozhraní

Druhý způsob představuje speciální rozhraní - Gladient Management Console. To vám nabídne dvě možnosti. Jednou z nich je Mirrored backup - prosté zálohování souborů vytvořením kopie na Cloud Drive. Pro pokročilejší je tu zálohování Snapshot backup, pomocí kterého můžete nastavit, aby se data automaticky zálohovala například každé dva týdny.


Postup pro zálohování je u obou možností stejný.

1. Vyberte v Gladient Cloud Desktop adresář, ze kterého chcete zálohovat.
2. Zvolte místo, kam chcete zálohovat (Amazon Cloud Drive).
3. Určete, kdy chcete zálohu provést.
4. Potvrďte celou operaci.

Zálohovací proces poběží na pozadí.

CS24

 

Úvodní foto: © olly - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?