Hlavní navigace

Tip: Jak zbavit počítač škodlivého malware - 4.díl

30. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Nikolai Sorokin - Fotolia.com
V posledním díle si ukážeme několik tipů, jak svůj čerstvě vyléčený či přeinstalovaný systém uchránit před dalším útokem malware.

Běží váš počítač podezřele pomalu a nestabilně? Na vině může být škodlivý kód, který se nepozorovaně spouští ve vašem systému. Poradíme vám, jak se malwaru zbavit.

 

1. dílnouzový režim, odstranění dočasných dat

2. dílstažení a instalace Malwarebytes, kontrola malwaru

3. díl oprava webového prohlížeče, záloha dat a reinstalace Windows

4. díl - průběžná údržba počítače

 

Jak na průběžnou údržbu počítače

Jedním z nejdůležitějších prvků ochrany systému je antivirový program, který prověřuje souborový systém v reálném čase. Stejně tak důležité je daný antivir aktualizovat, jinak jeho činnost ztrácí valný smysl. Pakliže nechcete utrácet za profesionální software, můžete dát šanci některé z bezplatných variant, které často nabídnou rovněž velmi kvalitní leč omezenou funkcionalitu. Namátkou můžeme doporučit například Avast, AVG, Comodo nebo Microsoft Security Essentials.

Ještě vyššího stupně bezpečí dosáhnete využitím tzv. sandbox režimu. Jedná se o vytvoření izolovaného prostředí (tedy jakéhosi pískoviště, odtud označení sandbox), v rámci nějž můžete spouštět programy s tím, že jim zamezíte v modifikaci ostatních souborů na disku. Pro tento účel můžete využít bezplatný nástroj Sandboxie.

CS24

Jednou z oblíbených činností malwarových programů je kradení citlivých informací, jako jsou přihlašovací údaje nebo čísla kreditních karet. Pakliže byl váš počítač napaden malwarem, měli byste jako preventivní opatření změnit všechna hesla, jež používáte pro přístup ke kritickým službám, jako je elektronické bankovnictví, emailová schránka či privátní stránky zaměstnavatele.

Nakonec bychom rádi zdůraznili význam provádění aktualizací. Ačkoliv se neustálá hlášení Centra akcí Windows mohou jevit jako obtěžující, mají svůj důvod. Denně se na světové síti objevuje nový škodlivý kód a jiné hrozby a operační systémy i antivirové programy s nimi holt musí držet krok. Proto byste měli Windows udržovat aktualizovaný (tedy nezakazovat automatické aktualizace) a rovněž provádět aktualizace antivirového programu, produktů Adobe, webových prohlížečů a dalšího softwaru, který používáte.

Byl pro vás článek přínosný?