Hlavní navigace

Tip: Nahraďte desktopový software doplňky pro Chrome - 2. díl

10. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Sergey Galushko - Fotolia.com
Dnešní díl věnujeme rychlé tvorbě textů a práci s poznámkami.

Od dob prvních prohlížečů schopných zobrazit prosté HTML se leccos změnilo. Dnes si v browseru spustíte (téměř) plnohodnotné programy. Podívejme se na ty nejužitečnější pro Google Chrome.

 

<< předchozí díl | následující díl >>

 

Textové poznámky: Writer a Scratchpad

V porovnání s kancelářským programem Word působí Google Docs poněkud minimalisticky. Přesto se najdou ještě jednodušší aplikace s rozhraním poskytujícím pouze nezbytně nudné ovládací prvky tak, aby vás při psaní nic nerozptylovalo.              

Writer je rozšíření zastávající funkci poznámkového bloku. Svým vzhledem (silně inspirovaným programem Writeroom pro Mac) sázejícím na zelený text na černém pozadí, neproporcionální písmo a textová tlačítka připomíná spíše textový terminál, avšak vše lze změnit v nastavení. Pro efektivní práci je černá obrazovka s pouhým textem a počítadlem slov velmi praktická, tím spíše, pokud využijete celoobrazovkového režimu (dostupný pod klávesou F11).

chrome writer

Aplikace nabízí také možnost vytvoření uživatelského účtu. Zcela funguje i bez něj, nicméně pokud smažete soubory cookies, již se ke svým dokumentům bez účtu nedostanete. Aplikace podporuje také sdílení. Pro každý dokument dovede vygenerovat odkaz, který můžete poslat například kolegovi.

Kromě psaní formátovaných dokumentů a běžného textu se však denně setkáváme ještě s jednou grafomanskou potřebou. Snad každý si občas "čmárá" krátké poznámky či seznamy úkolů, nejlépe na malé lístečky, které se rády ztrácí.

Pro tyto situace se naopak velice dobře hodí doplněk Scratchpad. Jakmile kliknete na ikonu aplikace, otevře se nové malé okno, do nějž můžete ihned začít psát, cokoliv se vám honí hlavou.

chrome scratchpad

Poznámky se ukládají automaticky a ve Scratchpadu  a synchronizují se s Google Docs, díky čemuž máte ke svým textům přístup odkudkoliv. Důležité je zmínit také fakt, že aplikace funguje také offline s tím, že se synchronizace provede, jakmile se opět připojíte k internetu.

chrome scratchpad docs

soutez_casestudy

 

V následujícím díle se zaměříme na doplňky pro práci se schránkami Gmail a Outlook.

Byl pro vás článek přínosný?