Hlavní navigace

Tip: Nahraďte desktopový software doplňky pro Chrome - 4. díl

16. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
V dnešním díle se podíváme, které webové aplikace dovedou alespoň částečně nahradit desktopové tabulkové procesory.

Od dob prvních prohlížečů schopných zobrazit prosté HTML se leccos změnilo. Dnes si v browseru spustíte (téměř) plnohodnotné programy. Podívejme se na ty nejužitečnější pro Google Chrome.

 

<< předchozí díl | následující díl >>

 

Tabulky: Google Docs a Zoho Sheets

Výměna desktopového tabulkového procesoru (ať už používáte Microsoft Excel, Open Office Calc nebo jinou alternativu) za bezplatnou online variantu již není tak snadná, neboť je zde znát redukce počtu funkcí a výkonu.

Mezi online tabulkovými procesory jistě stojí za zkoušku Tabulky dostupné pod Google Docs nebo služba Zoho Docs. Obě služby jsou dostupné zdarma, placené varianty pak přidávají větší úložný prostor pro data a v případě Zoho Docs také další funkcionalitu, jako je správa uživatelů, ochrana heslem apod.

Za zmínku stojí jistě fakt, že obě zmíněná webová řešení podporují práci s makry, mechanizmy pro automatické vykonání často prováděných sekvencí úkonů. Zoho Sheets, tabulkový procesor balíku Zoho Docs, nabízí možnost záznamu maker a stejně jako Microsoft Excel pracuje s jazykem VBA (Visual Basic for Applications), avšak editor maker nedisponuje ladicím nástrojem (Google Docs nabízí podporu ladění).

zoho docs

Google Docs uživatelům navíc poskytuje přístup ke Galerii skriptů, v níž můžete vyhledávat a následně využít již hotová makra ostatních uživatelů, kterýžto přístup vám může ušetřit spoustu času. Google i Zoho pak podporují podmíněné formátování, kontingenční tabulky a další užitečné funkce typické pro tabulkové procesory. Obě služby nabízejí propracované možnosti sdílení a spolupráce nad dokumenty.

soutez_casestudy

google docs galerie skriptů

Následující pokračování věnujeme online službám určeným pro tvorbu poutavých prezentací.

Byl pro vás článek přínosný?