Hlavní navigace

Tip: Nahraďte desktopový software doplňky pro Chrome - 6. díl

26. 2. 2013

Sdílet

 Autor: (c) SSilver - Fotolia.com
V závěrečném díle se podíváme na online nástroje Pixlr a PicMonkey pro práci s obrázky a fotografiemi.

Od dob prvních prohlížečů schopných zobrazit prosté HTML se leccos změnilo. Dnes si v browseru spustíte (téměř) plnohodnotné programy. Podívejme se na ty nejužitečnější pro Google Chrome.

 

<< předchozí díl

 

Úprava obrázků: Pixlr a PicMonkey

Za krále pro práci s obrazovými daty se dnes považuje desktopový program Adobe Photoshop, avšak i ten již nabízí online variantu, která je navíc bezplatná. Photoshop Express se sice po stránce funkcí nemůže svému desktopovému protějšku rovnat, nicméně pro základní nenáročné úpravy fotografií bohatě postačí. Podívejme se však na méně známe alternativy v podobě Pixlr a PicMonkey.

Pixlr Editor představuje bezplatný editor obrázků založený na technologii Flash. Nabídne poměrně rozsáhlou paletu funkcí a uživatelsky přívětivé prostředí. Můžete snadno nahrávat obrázky z počítače, tvořit vrstvy, měnit úrovně, aplikovat efekty a filtry nebo využívat běžné nástroje jako rozmazání, ořez, redukce červených očí apod. Užitečný je jistě také panel s historií vykonaných úprav tak, abyste se mohli snadno vracet k předchozím stavům. Nutno opět upozornit na fakt, že Pixlr běží na Flashi, tedy pravidelně svou práci ukládejte, neboť se občas může stát, že patřičný plugin přestane pracovat.

pixlr

soutez_casestudy

PicMonkey oproti poměrně tradičnímu Pixlr Editor staví na využití předpřipravených filtrů, které můžete vybírat z levého panelu. Od klasických efektů, jako je sépie nebo viněta, můžete aplikovat kreativní filtry simulující HDR, přidávajících zrno nebo efekt tisku na tkaninu. Některé efekty označené korunkou spadají mezi placené a v bezplatné variantě se můžete podívat pouze na jejich náhled.

picmonkey

Byl pro vás článek přínosný?