Hlavní navigace

Tip: Naučte se klávesové zkratky pro Gmail pomocí plug-inu

20. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © strixcode - Fotolia.com
Klávesové zkratky jsou uživateli neprávem nedoceňovány. Přitom jejich používání dokáže ušetřit tolik cenného času. Zkuste se naučit klávesové zkratky používané v Gmailu pomocí skvělého doplňku KeyRocket pro Google Chrome!

Klávesové zkratky jsou pro každého uživatele neocenitelným pomocníkem. Možná si to ani neuvědomujete, ale pokud vždy, když namísto myši použijete klávesovou zkratku, ušetříte cenné sekundy svého času. Na druhou stranu je zřejmé, že poměrně dost času zase musíte věnovat tomu, abyste se klávesové zkratky naučili – to platí zejména tehdy, pokud jich je hodně.

Vezměme si kupříkladu takový Gmail. V něm je k dispozici velké množství klávesových zkratek, které mají schopnost až neskutečně zjednodušit práci s touto poštovní schránkou od Googlu, nicméně pokud se je máte všechny naučit, vězte, že vám to nějakou dobu bude trvat.

Vlastně poslední věta není až tak úplně pravdivá – to tehdy, pokud používáte jako internetový prohlížeč program Google Chrome a když si do něj doinstalujete rozšíření KeyRocket for Gmail a následně si v rozhraní Gmailu povolíte používání klávesových zkratek (Nastavení/Nastavení/Klávesové zkratky/Zapnout). Jedná se o velmi inteligentní zásuvný modul, který vám při využívání služby doporučuje klávesové zkratky, čímž vás klávesové zkratky učí přímo při práci.

Je to hezky vidět například tehdy, když v Gmailu na cokoliv klepnete – může to být kupříkladu samotná poštovní schránka, tlačítko pro odpověď na došlý e-mail apod. V tu chvíli vám KeyRocket zobrazí drobné vyskakovací okno s informací o tom, jakou klávesovou zkratku jste mohli namísto vámi provedené operace použít.

CS24

Když tedy například ve svém panelu nástrojů klepnete na odkaz S hvězdičkou, pak vás vzápětí KeyRocket informuje o tom, že do konverzací S hvězdičkou se můžete dostat i stiskem klávesy G následovaným stiskem klávesy S. Přehled všech dostupných klávesových zkratek si pak můžete zobrazit klávesovou zkratkou Shift-?.

Zatím je možné KeyRocket pro Gmail jen chválit, protože skutečně funguje skvěle. Jedná se o naprosto nepostradatelný nástroj pro každého, kdo se chce naučit ovládat Gmail klávesnicí. Máte tedy v podstatě dvě možnosti – buď použijete KeyRocket, nebo budete přepínat mezi Gmailem a internetovou stránkou s klávesovými zkratkami pro ovládání Gmailu.

Byl pro vás článek přínosný?