Hlavní navigace

Tip: Port sem port tam, k čemu je všechny mám? - 1. díl

14. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Nelson Hernández che - Fotolia.com
Pokud jste si někdy detailně prohlíželi zadní stěnu vašeho stolního počítače, pravděpodobně jste narazili na množství volných konektorů s doposud neznámou činností. Pojďme si v nich udělat jasno.

1. díl USB

2. díleSATA, síťové rozhraní, audio

3. dílvideo konektory

4. dílPS/2, FireWire, sériový port, paralelní port

5. dílThunderbolt, budoucí vývoj


Základní deska stolního počítače i přídavné karty nesou množství konektorů určených pro různá elektronická zařízení či periferie. Některé jsou hojněji využívané než jiné, některé stárnou a naleznete je pouze kvůli zpětné kompatibilitě a některé třeba nikdy nebudete potřebovat či naopak při nákupu specifického zařízení oceníte jejich přítomnost. V dnešním světě USB zařízení je snadné na ostatní konektivitu téměř zapomenout, nicméně není na světě jen USB a i ty se mezi sebou liší. Pojďme se podívat na ty nejvýznamnější porty, s nimiž se na u dnešních počítačů nebo notebooků můžete setkat.

Schizofrenní USB

Standardní USB 2.0

usb 2.0

USB (Universal Serial Bus – univerzální sériová sběrnice) je dnes nejběžněji používaný port pro připojení periferií, přenosných datových úložišť a dalších zařízení. Drtivá většina zařízení je vybavena USB verze 2.0 představující nástupce dříve používaného a pomalejšího USB 1.0. Dnes přes USB připojíte klávesnici, myš, flash disk, externí harddisk, tiskárnu, zkrátka prakticky téměř cokoliv. I přes existenci rychlejšího standardu USB 3.0 je v dnešní době USB 2.0 stále nejhojněji rozšířený způsob propojení.

 

USB 2.0 port s možností instalace BIOSu

usb 2.0 s automatickou instalaci BIOSu


S tímto specifickým typem USB portu se můžete setkat u některých základních desek výrobce Asus. Jedná se o standardní USB 2.0 port, který lze použít stejně jako ostatní USB 2.0 porty, avšak je rozšířen o funkcionalitu automatické instalace BIOSu. Na flash disk si musíte zkopírovat speciální program pro instalaci BIOSu a samotný BIOS v požadované verzi. Následně flash disk připojíte do zmíněného portu a stiskněte vyhrazené tlačítko, čímž zahájíte automatickou instalaci. Tato funkce je určena především pro nadšence a hračičky, kteří se mohli dostat do potíží například po nezdařeném přetaktování.

 

USB 2.0 s větší propustností elektrického proudu

usb 2.0 s vyssim proudem

Těmito porty jsou vybaveny některé základní desky od společností Asus, Gigabyte a pravděpodobně dalších. Jejich hlavní výsadou je schopnost dodat vyšší proud, než standardní USB, pro nabíjení připojených zařízení, jako jsou smartphony či tablety. Pakliže jste si někdy telefon nabíjeli přes standardní USB port, nejspíš jste si všimli, že se zařízení nabíjí podezřele pomalu.

 

USB 3.0

USB 3.0

USB 3.0 (Superspeed USB) představuje v současnosti poslední verzi USB, která zvyšuje maximální datovou propustnost na 5 Gbit/s (640 MB/s). USB 3.0 je zpětně kompatibilní s USB 2.0, avšak získáte tak pouze rychlost odpovídající USB 2.0. Rovněž se liší datové kabely, tudíž se ujistěte, že v případě USB 3.0 používáte ten správný.

soutez_casestudy

 

V příštím díle se zaměříme eSATA, síťové konektory a audio konektory.

Byl pro vás článek přínosný?