Hlavní navigace

Tip: Port sem port tam, k čemu je všechny mám? - 4. díl

17. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © kanvag - Fotolia.com
Dnešní díl věnujeme několika konektorům, které postupně mizí ze scény osobních počítačů. Budeme se zabývat rozhraním PS/2, FireWire a ukážeme si sériový a paralelní port.

Pokud jste si někdy detailně prohlíželi zadní stěnu vašeho stolního počítače, pravděpodobně jste narazili na množství volných konektorů s doposud neznámou činností. Pojďme si v nich udělat jasno.

 

1. díl USB

2. díleSATA, síťové rozhraní, audio

3. dílvideo konektory

4. dílPS/2, FireWire, sériový port, paralelní port

5. dílThunderbolt, budoucí vývoj


Závan minulosti

Na mnoha systémech se dnes stále vyskytuje skupina konektorů, kterou většina uživatelů stolních počítačů využívá jen zřídka. Tyto konektory jsou v hardwarových komponentách často přítomny především kvůli zpětné kompatibilitě se starším hardwarem, který mohou například některé firmy stále využívat. O čem je tedy řeč?

PS/2

ps2

Stálici na starších i mnoha moderních základních deskách představuje konektor PS/2 (Personal System/2), který je využíván pro připojení klávesnice nebo myši. U většiny základních desek se setkáte hned se dvěma těmito konektory, avšak dnešní nové základní desky často nabídnou pouze jeden nebo žádný. Konektor PS/2 v osobních počítačích nahradil ještě starší sériový port RS-232.

 

FireWire (IEEE 1394)

firewire

Konektor nesoucí název FireWire nebo IEEE 1394 vznikl pod taktovkou společnosti Apple v 80. letech a později jej přijala asociace IEEE jako standard IEEE 1394. S konektorem FireWire, jehož hlavní využití spočívalo v připojení digitálních kamer nebo audio zařízení, se stále setkáte na mnoha počítačích i noteboocích.

 

Paralelní port

paralelni port

Dokonce na některých novějších základních deskách se setkáte s paralelním portem dříve hojně využívaným pro připojení tiskáren. Ačkoliv se dnešní tiskárny připojují skrze rozhraní USB, například některé jehličkové tiskárny požívané v obchodech či pokladny paralelní port stále využívají. Paralelní port se od sériového liší tím, že v daný čas zasílá několik bitů současně (typicky 8 bitů tedy 1 byte) po nezávislých vodičích, zatímco sériový port využívá pro vlastní přenos užitečných dat pouze jeden vodič, bity se tedy přenášejí sériově.

 

Sériový port (9 pinů)

seriovy port

Devítipinový sériový port již dnes téměř nenajdete. Obrázek výše zachycuje starší základní desku určenou pro procesory Intel Pentium 4. Množství laboratorních zařízení či tiskáren a pokladen používaných v obchodech však stále sériový port využívá.

soutez_casestudy

 

V příštím závěrečném díle se podívame na to, kam konektory směřují a jaký můžeme v příštích letech očekávat vývoj.

Byl pro vás článek přínosný?