Hlavní navigace

Tip: Používáte 64bitový systém? Namísto Firefoxu vyzkoušejte Waterfox

22. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © EcoView - Fotolia.com
Internetový prohlížeč Firefox postupně ztrácí na popularitě především na úkor rychlého Chrome. Používáte-li však 64bitový systém, dejte šanci prohlížeči Waterfox, 64bitové alternativní lišce.

Webový prohlížeč Mozilla Firefox uživatelé nejčastěji opouštějí právě kvůli kritizované nedostatečné rychlosti. Pokud jste však na Firefox zvyklí a nehodláte jej měnit, můžete dát alespoň šanci alternativě v podobě prohlížeče Waterfox, který prakticky představuje 64bitovou verzi Firefoxu dosahující ve srovnání s ohnivou liškou vyšší rychlosti. Aktuálně můžete Waterfox stáhnout ve verzi 9 a následně v programu aktualizovat na 9.0.1. Podívejme se, co může Waterfox nabídnout.

Vývojáři stojící za celým projektem Waterfox označují za výkonný prohlížeč, který v podstatě představuje kód Firefoxu speciálně optimalizovaný pro 64bitové systémy s cílem dosáhnout vyšší rychlosti. Uživatelé by měli zaznamenat rychlejší start aplikace a kratší odezvu při procházení webu. „Podle benchmarků si 64bitová varianta vede lépe ve srovnání s 32bitovým Firefoxem,“ uvádějí vývojáři na svém webu. „Současně je Waterfox upraven speciálně pro Windows, což se také podepisuje na zvýšené rychlosti.“

soutez_casestudy

Z vlastních zkušeností můžeme říci, že se prohlížeč opravdu spouští rychleji a při procházení webu jsme rovněž zaznamenali nepatrné zrychlení. Pravděpodobně se však toto zjištění nedá paušalizovat na všechny počítače, neboť si na internetových fórech mnozí uživatelé stěžují, že je Waterfox dokonce pomalejší než Firefox. Pokud vás tedy projekt nadchl, nezbývá holt než prohlížeč vlastnoručně vyzkoušet.

Doplňky jsou funkční stejně jako ve Firefoxu a současně můžete počítat s podporou hlavních plug-inů jako Adobe Flash, Sun Java nebo Microsoft Silverlight. Pro běh prohlížeče Waterfox budete potřebovat balík Visual C++ Redistributable Package (x64), jenž můžete stejně jako prohlížeč samotný zdarma stáhnout na stránkách projektu.

Byl pro vás článek přínosný?