Hlavní navigace

Tip: Proklepněte si podezřelé zkrácené odkazy

3. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © jamdesign - Fotolia.com
Internet se dnes jen hemží zkrácenými webovými odkazy. V příspěvcích na sociálních sítích zkrátka několikařádkový odkaz nevypadá dobře, avšak zkrácený link vás může zavést na nebezpečnou stránku.

Při prohlížení webových stránek narazíte na zkrácený odkaz poměrně často. Pro zkracování linků uživatelé nejčastěji sáhnou po službách jako bit.ly, ow.ly, nebo goo.gl, které umí z dlouhých odkazů vyprodukovat jen několik znaků. Návštěvník webové stránky dopředu neví, kam zkrácený odkaz povede, čehož s výhodou využívají útočníci tak, aby uživatele dostali na stránky se škodlivým kódem.

Nejjednodušší obranou proti podobné hrozbě je využití služby Unshorten.it. Ta vám po vložení zkráceného linku ukáže, kam odkaz směřuje, zobrazí snímek obrazovky cílové stránky a hodnocení webu Web of Trust, který schraňuje informace o důvěryhodnosti internetových stránek.

soutez_casestudy

Zkrácený odkaz pouze vložte do textového pole a klikněte na tlačítko Unshorten.It!. Během krátké chvíle se vám dostane všech potřebných údajů, přičemž nijak neohrozíte bezpečnost svého počítače. Celou operaci můžete provádět ještě rychleji za pomocí doplňku pro webové prohlížeče Firefox a Chrome. Jakmile jej nainstalujete, budete moci jednoduše kliknout pravým tlačítkem na kýžený odkaz a z kontextového menu vybrat volbu Unshorten this link.

Službu Unshorten.it nelze, než doporučit. Snadno se tak vyhnete podezřelým prohnaným odkazům typu http://bit.ly/r8BnSG nebo horším.

Byl pro vás článek přínosný?