Hlavní navigace

Tip: Průvodce pokročilou konfigurací serveru FreeNAS - 2. díl

27. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
V následujícím dílu se seznámíme s funkcí pro vytváření snímků stavu serveru FreeNAS. Ukážeme si konfiguraci jak ručního vytváření snímků, tak i naplánování automatického vytváření snímků.

Pokud jste si vzali naši radu z předchozího průvodce k srdci a svůj starý stolní počítač jste neodepsali, ale prostřednictvím OS FreeNAS jste z něj vytvořili síťový disk, je pro vás určen následující průvodce pokročilou konfigurací. Pro ty z vás, kteří ještě uveřejněný článek nečetli, jen připomínáme, že stačí vzít vysloužilý počítač a nevyhazovat jej, ale přeměnit jej právě na server NAS (blíže informace vám poskytne seriál s názvem Udělejte si ze starého počítače síťové úložiště NAS. A nyní už k jednotlivým dílům průvodce pokročilé konfigurace.

 

1. díl článku: Konfigurace více uživatelských účtů

2. díl článku: Pořizování snímků

 

Pořizování snímků

Chcete-li používat tuto funkci, musíte u úložiště serveru FreeNAS používat souborový systém ZFS. Pokud jste postupovali podle návodu v článku Udělejte si ze starého počítače síťové úložiště NAS, pak máte tuto podmínku splněnu.

Operační systém FreeNAS umožňuje přenášení vašich snímků i na jiná úložiště typu NAS. Tuto funkci můžete s výhodou využít, když potřebujete úložiště pro umístění svých "záloh"

Funkce Periodic Snapshot Tasks vytváří svazek, který je určen pouze pro čtení, takže v případě, kdy na serveru dojde k nějaké nepředvídatelné události, která má za následek pád serveru, popřípadě když třeba potřebujete obnovit starší verzi nějakého souboru (což je možná ještě daleko častější), nebo když omylem smažete nějaký kritický soubor, umožní vám vrátit server zpět do stavu, v němž jste vytvořili snímek serveru. Navíc dokud se od posledního provedeného snímku nezmění jakýkoliv soubor, nezabírají snímky žádné místo.

Chcete-li vytvořit snímek nějakého svazku, klepněte na ikonku FreeNAS Storage, následně stiskněte tlačítko Volumes a vyberte položku View Volumes. Vpravo od svazku, jehož snímek chcete vytvořit, pak klepněte na ikonku obsahující malé znaménko plus překrývající pravý horní okraj stolního počítače. Ověřte, že je zapnuta volba Recursive Snapshot, snímek pojmenujte a stiskněte tlačítko Manually Create Snapshot.

Chcete-li naplánovat automatické vytváření snímků, například po jedné hodině, pak použijte funkci FreeNAS Periodic Snapshot. V nabídce Storage klepněte na položku Add Periodic Snapshot a zadejte postupně datum, čas a interval, po jehož uplynutí se vždy vytvoří nový snímek. Navíc ještě je zde možnost nastavit, jak dlouho server FreeNAS bude každý vytvořený snímek uchovávat. Po uplynutí této doby pak místo obsazené snímkem uvolní pro uložení jiných dat. Uvědomte si, že snímky mohou být poměrně velké – například pokud se během jednoho intervalu mezi dvěma snímky mění obsah mnoha velkých souborů. Pokud například provedete změnu v pěti souborech, přičemž každý bude mít velikost 200 MB, pak další snímek bude obsahovat celkem deset souborů o velikosti 200 MB.

Nezapomeňte nastavit časový interval, po jehož uplynutí bude možné staré snímky odstranit, abyste v případě, kdy budete třeba potřebovat obnovit nějaký soubor, jste se nemuseli prodírat složitým seznamem snímků

Pokud u svazku na serveru FreeNAS dojde k havárii, existují v podstatě dvě možnosti, jakými lze soubory obnovit. První možnosti spočívá v klepnutí na ikonku obsahující dva počítače spojené navzájem. Pak totiž dojde k převodu snímku na klon, který pak funguje, jako by se jednalo o standardní systémový svazek. Tento svazek můžete sdílet s jinými uživateli, můžete z něj kopírovat soubory a po dokončení obnovy všech potřebných souborů jej můžete smazat. Druhá možnost spočívá v klepnutí na ikonku obsahující počítač se šipkou nad ním. Najdete ji v pravém horním rohu. Tato ikonka pak svazek serveru FreeNAS obnoví do stavu, v jakém byl při pořízení posledního snímku.

CS24

 

V posledním dílu věnovanému pokročilé konfiguraci serveru FreeNAS si nejprve představíme služby, které nám umožní přistupovat k našemu serveru NAS přes internet i přesto, že nepoužíváme statickou IP adresu. Poté se budeme věnovat konfiguraci serveru FTP.

Byl pro vás článek přínosný?