Hlavní navigace

Tip: Průvodce porty základní desky - 1. díl

18. 7. 2012

Sdílet

 Autor: ASUS
Když se podíváte na základní desku ve svém počítači, možná vás udiví, kolik různých konektorů či pinů se na ní nachází. Máte chuť se jim tak trošku podívat na zoubek a dozvědět se pár zajímavých informací o používaných slotech, konektorech či pinech?

Pokud jste již někdy otevřeli počítač a podívali se dovnitř, popřípadě jste si jen prohlíželi samotnou základní desku, možná vás zarazilo, kolik různých konektorů, pinů či slotů se v současnosti na takové základní desce nachází. V tomto článku koncipovaném jako průvodce vás seznámíme s nejpoužívanějšími (ale i těmi méně známými) konektory, které se nachází na základních deskách používaných ve většině domácích počítačů. Záměrně se nebudeme zabývat základními deskami nasazovanými v serverech či výkonných pracovních stanicích, ale zaměříme se výhradně na domácí počítače střední a vyšší třídy.

Vzhledem k tomu, že žádná základní deska nemusí obsahovat úplně všechny možné typy konektorů, použili jsme pro účely tohoto článku fotografie ze čtyř různých základních desek. V jednom či dvou případech se sice hovoří o některém konektoru dvakrát, ale v naprosté většině případů jsou konektory zmíněny pouze jednou. Není však vyloučeno, že se mohou vyskytovat v základních deskách různých provedení.

 

1. díl článku: Porty starších základních desek na příkladě Asus P5WDH Deluxe

2. díl článku: Porty modernějších základních desek na příkladě Intel DP67BG

3. díl článku: Porty základních desek pro procesory AMD na příkladě Gigabyte 99FXA-UD7

4. díl článku: Porty základních desek Intel s nejnovější čipovou sadou DZ77 na příkladě Intel DZ77GA-70K

 

Asus P5WDH Deluxe

Začněme starší základní deskou s označením Asus P5WDH Deluxe. Jedná se o základní desku obsahující mimo jiné i několik konektorů, které u současných základních desek prakticky nenajdeme, popřípadě najdeme jen některé. U této základní desky jsou však dobře viditelné.

Konektory na starší základní desce Asus P5WDH Deluxe

Audio front panel: K tomuto desetipinovému konektoru se připojuje zvukový výstup (sluchátka) a zvukový vstup (mikrofon), přičemž oba jsou umístěné na přední části počítačové skříně. Konkrétně konektor uvedený na obrázku představuje konektor AC97, který byl předchůdcem dnešního vícekanálového zvuku HD. Běžně se používá i u současných základních desek.

Azalia digital audio header: Tento konektor se vyskytuje poměrně vzácně a u současných základních desek se používá k připojení základní desky k vícekanálovému digitálnímu výstupu umístěnému na počítačové skříni.

Serial-port header: Tento konektor na přiloženém obrázku nenaleznete - jsou pro něj vidět pouze pájecí plošky. Příslušnou patici najdete jen u několika současných základních desek. Je určena pro devítipinový sériový port RS-232, a to obvykle v podobě zásuvného modulu vkládaného do slotu v zadní části počítačové skříně. Připojení přes konektor RS-232 se v poměrně hojném počtu používá i dnes, a to zejména u pokladních systémů či speciálních testovacích přístrojů. Základní desky určené pro běžné uživatele obvykle tento konektor nemají.

FireWire (IEEE 1394a): Dříve se tento konektor běžně používal pro připojení digitální kamery, ovšem dnes byl FireWire ve valné míře nahrazen konektorem USB a výrobci základních desek od něj postupně ustupují. FireWire se stále používá u profesionálního hardwaru pro zpracování zvuku. Tu a tam se rovněž můžete setkat s paticí pro vysokorychlostní Firewire podle standardu IEEE 1394b, ale jen poměrně vzácně.

USB 2.0 front panel: Tyto konektory se používají pro připojení portů USB nacházejících se na přední části počítačové skříně.

Konektory SATA: Slouží pro připojení různých paměťových médií, jako jsou kupříkladu pevné disky, disky SSD či optické mechaniky. Vlastní připojení se pak provádí pomocí kabelů.

Konektor IDE: Konektory IDE již dnes na rozdíl od nedávné doby nejsou tak běžné. Používají se pro připojení především starších pevných disků. Konektor IDE se navíc často používal i pro připojování optických disků. V současnosti se pro připojení těchto paměťových médií používají konektory SATA.

Konektor pro připojení disketové mechaniky (floppy disk connector): Dnes již obstarožní disketová mechanika pro disketu o velikosti 3,5 palce se v počítačích udržela okolo dvaceti let, což je při dnešním překotném vývoji techniky skutečně úctyhodná doba. Pokud však nevlastníte hromadu starých disket, pak disketovou mechaniku vůbec potřebovat nebudete. A kdyby, pak můžete s disketami pracovat prostřednictvím externí disketové mechaniky, která se připojuje přes rozhraní USB.

soutez_casestudy

 

V následujícím díle se podíváme na sloty, porty a konektory, které se nacházejí na základní desce Intel DP67BG, která patří k těm modernějším.

Byl pro vás článek přínosný?