Hlavní navigace

Tip: Průvodce porty základní desky - 3. díl

20. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Daniel Schweinert - Fotolia.com
V tomto dílu se budeme zabývat sloty, konektory a porty, které se dají najít na základních deskách pro procesory AMD. Jako příklad takové základní desky jsme zvolili základní desku Gigabyte 99FXA-UD7.

Když se podíváte na základní desku ve svém počítači, možná vás udiví, kolik různých konektorů či pinů se na ní nachází. Nemáte chuť se jim tak trošku podívat na zoubek a dozvědět se pár zajímavých informací o slotech, konektorech či pinech používaných na základních deskách?

 

1. díl článku: Porty starších základních desek na příkladě Asus P5WDH Deluxe

2. díl článku: Porty modernějších základních desek na příkladě Intel DP67BG

3. díl článku: Porty základních desek pro procesory AMD na příkladě Gigabyte 99FXA-UD7

4. díl článku: Porty základních desek Intel s nejnovější čipovou sadou DZ77 na příkladě Intel DZ77GA-70K

 

Gigabyte 99FXA-UD7

Nyní se pojďme věnovat základní desce pro procesory firmy AMD. V první řadě si povšimněte, že základní desky s čipovými sadami AMD podporují v naprosté většině případů stejné funkce jako základní desky od firmy Intel, což je z hlediska sjednocení průmyslových standardů naprosto skvělé.

Základní deska Gigabyte 990FXA-UD7 pro procesory AMD

24pinový napájecí konektor ATX (24-pin ATX power): S tímto konektorem se setkáte na všech současných základních deskách pro počítačové skříně typu ATX, protože se jedná o standard pro napájení z napájecích zdrojů. Tento konektor napájí všechna rozhraní, přičemž poskytuje napěťové úrovně 3 V, 5 V a 12 V. Typický napájecí zdroj ATX12V ve verzi 2.3 dokáže grafickým kartám PCI Express dodat příkon až 75 W. Jedná se sice o relativně vysokou hodnotu, nicméně řada současných grafických karet vyžaduje ještě větší příkon, takže není divu, že na grafických kartách samotných dnes není problém najít přídavné šestipinové nebo osmipinové napájecí konektory.

ATX4P: Tento méně obvyklý konektor představuje napájecí konektor pro rozhraní SATA a dnes se používá pro napájení disků SSD, pevných disků a optických mechanik přímo ze základní desky.

Konektor TPM: Některé značkové počítače a notebooky používají konektor TPM (Trusted Platform Module) pro připojení k šifrovacímu procesoru za účelem ukládání šifrovacích klíčů a manipulace se šifrovacími operacemi, jako je kupříkladu šifrování pevného disku nebo jisté typy dešifrování DRM (Digital Rights Management).

USB 3.0 front panel: Tento konektor se používá pro připojení zásuvek USB 3.0 nacházejících se na předním panelu počítačové skříně. Na rozdíl od konektorů pro USB 2.0 má více pinů, ale na druhou stranu dokáže namísto jednoho portu ovládat dva porty USB 3.0. Pokud ale není ve vašem počítači interní kabel pro USB 3.0, pak tento konektor nebudete moci použít. Zásuvky pro USB 3.0 jsou obvykle stejně jako zásuvky na zadní straně počítačové skříně zbarveny modře.

AMD CPU socket: Tuto komponentu je třeba patřičně zdůraznit, protože její vzhled je naprosto odlišný od současných patic pro procesory od firmy Intel. Procesory od firmy AMD mají ještě stále piny, na rozdíl od procesorů firmy Intel, kde se piny nachází na patici na základní desce.

soutez_casestudy

 

V příštím a zároveň posledním dílu se podíváme na sloty, piny a konektory u základních desek Intel s nejnovější čipovou sadou DZ77.

Byl pro vás článek přínosný?