Hlavní navigace

TIP: Publikace ve Wordu? Žádný problém - 2. díl

20. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © mostafa fawzy - Fotolia.com
V dnešním pokračování si ukážeme, jak na stránce zarovnat vložené obrázky vůči stránce i vůči sobě navzájem tak, abyste dosáhli estetického vzhledu.

Špičkové programy pro desktop publishing jako Adobe InDesign či QuarkXPress disponují celou řadou pokročilých funkcí, tomu však odpovídá i jejich vysoká cena. Pěknou publikaci však vytvoříte i ve Wordu, stačí vědět, jak na to.

 

1. dílPro dosažení jednotného formátování používejte styly

2. dílPřesné zarovnání a rozložení objektů

3. dílPřetékání textu z jedné stránky na další prostřednictvím textového pole

4. dílZalomení textu okolo obrázku (automatického tvaru) či přes obrázek (automatický tvar)

5. dílVytváření efektních prvních písmen odstavců, Zobrazování textu ve sloupcích

6. dílPřidání titulků k obrázkům

7. dílVložení textového pole s textem do dokumentu za účelem přitáhnutí pozornosti čtenáře

8. dílOkamžité vkládání titulní strany, Úprava vzdálenosti mezi řádky a odstavci v textovém dokumentu

 

2) Přesné zarovnání a rozložení objektů

Pokud do dokumentu na jednu stránku vložíte několik obrázků, nejestetičtěji vyhlížejícího výsledku zpravidla dosáhnete, pokud každý z nich zarovnáte vlevo či vpravo podél příslušného okraje stránky. Pokud chcete obrázek umístit přes celou šířku stránky, pak bude nejlépe vypadat, pokud bude zarovnán jak horní, tak dolní okraj obrázku. Chcete-li tedy zarovnat vícero obrázků k levému či pravému okraji dokumentu, klepněte na první obrázek a poté držte stisknutou klávesu Shift. Následně klepejte na každý další obrázek tak dlouho, dokud nevyberete všechny, které chcete zarovnat. Následně na pásu karet vyberte záložku Nástroje obrázku a poté klepněte na nabídku Formát- > Zarovnat -> Zarovnat k okraji. Nakonec klepněte na nabídku Formát- > Zarovnat -> Zarovnat vlevo či Zarovnat vpravo.

ms word - vlozeni obrazku

Pokud potřebujete zarovnat obrázky vůči sobě navzájem, pak je myší vyberte a na pásu karet klepněte na záložku Nástroje obrázku. Poté klepněte do nabídky Formát -> Zarovnat -> Zarovnat vybrané objekty. Nakonec klepněte na nabídku Formát -> Zarovnat ještě jednou a vyberte položku Zarovnat shora pro zarovnání podle horních okrajů, nebo Zarovnat zdola pro zarovnání podle spodních okrajů. Když vyberete nabídku Formát -> Zarovnat, uvidíte rovněž nabídky Rozložit svisle či Rozložit vodorovně. Tyto nabídky vám umožní rozmístit obrázky naprosto přesně podél okraje stránky nebo je rozmístit naprosto přesně vůči sobě navzájem v závislosti na tom, zda jste vybrali nabídku Zarovnat podle stránky nebo Zarovnat vybrané objekty.

soutez_casestudy

 

V následujícím díle si předvedeme, jak využít textové pole pro vytvoření textu přetékajícího mezi po sobě jdoucími stránkami.

Byl pro vás článek přínosný?