Hlavní navigace

TIP: Publikace ve Wordu? Žádný problém - 4. díl

22. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
Dnešní díl věnujeme nastavení obtékání textu okolo ručně vytvořené lomené čáry.

Špičkové programy pro desktop publishing jako Adobe InDesign či QuarkXPress disponují celou řadou pokročilých funkcí, tomu však odpovídá i jejich vysoká cena. Pěknou publikaci však vytvoříte i ve Wordu, stačí vědět, jak na to.

 

1. dílPro dosažení jednotného formátování používejte styly

2. dílPřesné zarovnání a rozložení objektů

3. dílPřetékání textu z jedné stránky na další prostřednictvím textového pole

4. dílZalomení textu okolo obrázku (automatického tvaru) či přes obrázek (automatický tvar)

5. dílVytváření efektních prvních písmen odstavců, Zobrazování textu ve sloupcích

6. dílPřidání titulků k obrázkům

7. dílVložení textového pole s textem do dokumentu za účelem přitáhnutí pozornosti čtenáře

8. dílOkamžité vkládání titulní strany, Úprava vzdálenosti mezi řádky a odstavci v textovém dokumentu

4) Zalomení textu okolo obrázku (automatického tvaru) či přes obrázek (automatický tvar)

Co se týče zalamování textu okolo obrázku, jsou nástroje Wordu daleko lepší než nástroje dostupné u programu Publisher, který je rovněž součástí kancelářského balíku Microsoft Office. Jedná se o funkci, kterou s výhodou využijete, pokud pracujete s obrázkem obsahujícím souvislou bílou či lehce zbarvenou plochu vhodnou pro umístění textu (tzv. copy space).

Nejprve do dokumentu ve Wordu vložte obrázek, následně jej vyberte a klepněte na záložku Nástroje obrázku. Zde klikněte na položky Formát -> Obtékání textu -> Těsné. Nyní, když máte obrázek stále vybraný, klepněte na nabídku Formát ->Obtékání textu ještě jednou a vyberte položku Upravit hraniční body. Okolo obrázku se zobrazí červená čára s černými značkami, které se označují jako body zalomení. Tažením za tyto body pak upravte tvar této čáry. Již zmiňované body pak můžete umístit dovnitř obrázku, aby text zasahoval do obrázku, popřípadě je umístit vně obrázku, aby se text od obrázku vzdálil. Tažením čáry jako takové se dají vytvářet další body zalomení, abyste si výsledný text umístili přesně do té podoby, jaká vám vyhovuje. Nakonec stačí klepnout myší mimo obrázek a body zalomení zmizí.

soutez_casestudy

Pomocí funkce Upravit hraniční body se dá řídit tok textu okolo obrázku a přes obrázek

Následující díl věnujeme tvorbě iniciál, zdobených počátečních písmen odstavců. Dále se podíváme na zarovnání textu do sloupců pro zvýšení přehlednosti článku.

Byl pro vás článek přínosný?