Hlavní navigace

TIP: Publikace ve Wordu? Žádný problém - 8. díl

26. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © maxkabakov - Fotolia.com
Závěrečný díl věnujeme vložení a úpravě titulní strany a také si ukážeme, jak v textovém dokumentu vhodně nastavit vzdálenost mezi řádky a odstavci.

Špičkové programy pro desktop publishing jako Adobe InDesign či QuarkXPress disponují celou řadou pokročilých funkcí, tomu však odpovídá i jejich vysoká cena. Pěknou publikaci však vytvoříte i ve Wordu, stačí vědět, jak na to.

 

1. dílPro dosažení jednotného formátování používejte styly

2. dílPřesné zarovnání a rozložení objektů

3. dílPřetékání textu z jedné stránky na další prostřednictvím textového pole

4. dílZalomení textu okolo obrázku (automatického tvaru) či přes obrázek (automatický tvar)

5. dílVytváření efektních prvních písmen odstavců, Zobrazování textu ve sloupcích

6. dílPřidání titulků k obrázkům

7. dílVložení textového pole s textem do dokumentu za účelem přitáhnutí pozornosti čtenáře

8. díl - Okamžité vkládání titulní strany, Úprava vzdálenosti mezi řádky a odstavci v textovém dokumentu

 

9) Okamžité vkládání titulní strany

Ve Wordu máte možnost využívat funkci, která vám umožní k libovolnému dokumentu vytvořit titulní stranu. Chcete-li tedy i ke svému dokumentu připojit líbivou titulní stranu, klepněte na pásu karet na záložku Vložení, klepněte na nabídku Titulní strana a poté si z galerie vyberte tu, která vám bude připadat jako nejvhodnější. Na titulní straně sice můžete měnit prakticky libovolný prvek, ovšem obecně se doporučuje využít takovou titulní stranu, která se obecně nejvíce blíží takové, jakou máte ve svých představách.

Ve Wordu máte možnost připojit ke svému dokumentu titulní stranu. Vybírat můžete z galerie titulních stran.

Když si titulní stranu vyberete, přidá ji Word na začátek dokumentu. V titulní straně můžete nyní vybírat jednotlivé položky a vkládat do nich svůj vlastní text. Jednotlivé objekty z titulní strany odstraníte tak, že je označíte a následně stisknete klávesu Delete. Pokud se nakonec rozhodnete, že se vám vybraná titulní strana nelíbí, bez obav si vyberte jinou a Word automaticky již existující titulní stranu nahradí novou vámi vybranou.

 

10) Úprava vzdálenosti mezi řádky a odstavci v textovém dokumentu

Aplikace pro desktop publishing disponují řadou velmi přesných nástrojů, kterými se dá upravovat vzdálenost mezi řádky a odstavci. Word však má co nabídnout i v tomto ohledu. Vyberte si text, se kterým chcete pracovat, klepněte na záložku Domů a poté v sekci Odstavec klepněte na malou šipku směřující vpravo dolů. Objeví se dialogové okno Odstavec, v němž se přesuňte na záložku Odsazení a mezery. Právě zde lze nastavit vzdálenost mezi řádky v odstavcích (použijte volbu Řádkování) a zároveň i vzdálenost mezi jednotlivými odstavci (použijte volbu Mezery předMezery za).

soutez_casestudy

U dokumentů obsahujících velké množství textu se navíc obvykle doporučuje použít odsazení prvního řádku odstavce asi o 2 cm a následně nastavit řádkování na hodnotu 1,15. Samozřejmě se pak mezi jednotlivé odstavce již žádná další mezera nevkládá. Přesně toto je nastavení, které se často používá zejména v knihách. Další běžně používanou variantou je použití mezery za odstavcem o velikosti 6 bodů a žádného odsazení.

Chcete-li vámi provedená nastavení uložit do výchozího stylu (Normální), klepněte na záložku Domů, přesuňte se do sekce Styly, klepněte pravým tlačítkem na styl Normální a poté klepněte na tlačítko OK. Pokud od této chvíle použijete styl Normální, pak budou vámi provedená nastavení použita v každém dokumentu, který vytvoříte.

Byl pro vás článek přínosný?