Hlavní navigace

Tip: Rozdíly mezi edicemi Windows 7 pod drobnohledem - 1.díl

23. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © AKS - Fotolia.com
Zajímá vás, proč se Windows 7 prodává v tolika verzích, co znamenají záludná označení a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Dnešní článek vám ve spleti edicí jednou provždy udělá jasno.

1. díl - Windows 7 Home starter

2. díl - Windows 7 Home Basic, Home Premium

3. díl - Windows Professional

4. díl - Windows Enterprise a Ultimate, edice s příznakem N

 

Pakliže zvažujete koupi počítače či notebooku s předinstalovaným operačním systémem Windows 7, chystáte se OS upgradovat či zakoupit krabicovou verzi, jistě si pokládáte otázku, kterou edici zvolit tak, abyste mohli používat všechny potřebné funkce a přitom neplatili zbytečně navíc. Obecně řečeno, edice Windows Home Premium, která se nejčastěji objevuje ve verzi OEM na nových noteboocích, bude se svou sadou funkcí stačit většině uživatelů, avšak vyžadujete-li od svého systému některé specifičtější funkce, či dokonce plánujete Windows 7 nasadit na firemní počítače, budete zřejmě muset sáhnout po vybavenější verzi.

Windows 7 lze obecně zakoupit v šesti základních verzích a sice StarterHome BasicHome PremiumProfessional, EnterpriseUltimate. Podívejme se postupně na výbavu, cenu, výhody i nevýhody jednotlivých edicí. Na konci každého dílu najdete také sekci „Co je co?“, v níž budou vysvětleny základní používané pojmy.

 

Windows 7 Starter

Windows 7 Starter představuje "nejořezanější" edici, jež je primárně určena pro použití na přenosných zařízeních klasifikovaných jako netbooky (drtivou většinu z nich dnes zakoupíte právě s předinstalovaným OS Windows 7 Starter). Edice je dostupná pouze v 32bitové variantě, podporuje maximálně 2 GB operační paměti RAM, postrádá množství pokročilejších funkcí jako možnost připojení do domény nebo sdílení připojení k internetu a pochopitelně zde nenajdete ani podnikové funkce jako je EFS, BitLocker nebo Připojení ke vzdálené ploše (respektive chybí pouze podpora serverové části Připojení ke vzdálené ploše, k cizímu počítači se připojit lze).

Co však běžný uživatel pocítí nejvíce, je značné omezení přizpůsobení vzhledu systému a chybějící funkce Aero. V praxi si tedy nebudete moci změnit ani tapetu, což upřímně považujeme téměř za šikanu ze strany společnosti Microsoft. Na internetu se nicméně vyskytuje množství neoficiálních doplňků a návodů, které prostřednictvím zásahu do registrů funkci zpřístupní. Ve skutečnosti ani funkce Aero v systému nechybí, pouze je v této edici zakázaná a lze ji opět neoficiální cestou zpřístupnit. Mohl by vás zajímat například nástroj Aero Enabler. Dalším z významných omezení je potom nemožnost tvorby domácí sítě, připojit se k síti již existující však můžete.

Win 7 Starter wallpaper

Co je co?

EFS - Encrypted File System (Šifrování systému souborů)

Systém EFS umožňuje transparentní šifrování souborů a složek a přidává tak bezpečnostní vrstvu zamezující neautorizovaným uživatelům nebo programům, jež nedisponují potřebným kryptografickým klíčem, přístup k citlivým datům uloženým v počítači. Všechny soubory umístěné do šifrovaného adresáře jsou automaticky šifrovány a v Průzkumníku Windows jsou označeny zelenou barvou.

 

BitLocker

Nástroj umožňující šifrovat celou diskovou jednotku (svazek), využívající šifrovací algoritmus AES s 128bitovým klíčem.

 

V příštím díle se zaměříme na edice Home Basic, Home Premium.

CS24

 

Úvodní foto: © AKS - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?