Hlavní navigace

Tip: Šifrujte svou e-mailovou komunikaci - 1.díl

20. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Sean Gladwell - Fotolia.com
Podívejte se, jak lze zašifrovat vaše připojení k internetu či jakým způsobem je možné šifrovat odesílané e-maily a korespondenci uloženou v počítači.

1. díl: Co je vhodné šifrovat

2. díl: Šifrování připojení k poskytovateli e-mailové schránky

3. díl: Šifrování e-mailových zpráv

4. díl: Šifrování uložených e-mailů

 

Používáte-li pro zasílání zpráv elektronickou poštu, pravděpodobně víte, že je možné přenášená data šifrovat. O šifrování byste měli uvažovat i v případě, kdy neposíláte citlivé údaje, jako je rodné číslo, číslo bankovního účtu, důvěrné informace týkající se vašeho podnikání či zaměstnání apod. Pomineme-li možnost zachycení obsahu vašeho e-mailu či příloh během jejich přenosu od odesílatele k příjemci, hrozí vám i nebezpečí, že by mohl útočník proniknout přímo do vaší e-mailové schránky, pokud ji správně nezabezpečíte. V tomto článku se budeme zabývat tím, co všechno budete potřebovat pro šifrování a jak při šifrování postupovat. Nebude však nikterak záležet na poskytovateli e-mailové schránky.

Co je vhodné šifrovat

Pokud se má hovořit o skutečně efektivním zabezpečení e-mailové komunikace, je třeba šifrovat internetové připojení mezi vámi a poskytovatelem vaší e-mailové schránky. Dále je nutné šifrovat aktuální i uložené e-mailové zprávy a konečně i e-mailové zprávy v archivu či ve vyrovnávací paměti cache.

Pokud při kontrole nových e-mailů či odesílání zpráv použijete nešifrované připojení, mohou ostatní uživatelé v síti zachytit přihlašovací údaje k vaší schránce, popřípadě dokonce celé e-mailové zprávy. Toto riziko je obecně ještě větší, pokud použijete veřejnou síť (například WiFi hotspot v kavárně), nešifrované připojení však může být svým způsobem problémem i v počítačové síti doma či v zaměstnání.

Vámi právě odeslané e-mailové zprávy jsou zranitelné během cesty internetem a to v okamžiku, kdy opustí server poskytovatele vaší e-mailové schránky. Útočníci mohou obsah vaší e-mailové zprávy odchytit během jejího putování mezi jednotlivými servery na internetu. Pokud však e-mailové zprávy před jejich odesláním zašifrujete, pak budou pro případného útočníka nečitelné. Přečíst je tedy bude moci pouze ten, jemuž byly e-mailové zprávy určeny.

Pokud budete mít své e-mailové zprávy uloženy, popřípadě zálohovány na svém počítači či mobilním zařízení (například při využití e-mailového klienta typu Microsoft Outlook), je schopen útočník získat přístup k těmto e-mailovým zprávám i přesto, že jste přístup k programu pro práci s elektronickou poštou a svůj účet pro přihlášení do Windows nebo do mobilního zařízení ochránili heslem. I zde je nejvhodnějším nástrojem šifrování, které útočníkovi znemožní přečíst obsah e-mailových zpráv.

CS24

 

V následujícím díle si ukážeme, jak šifrovat komunikaci mezi vaším počítačem a poskytovatelem emailové schránky.

Byl pro vás článek přínosný?