Hlavní navigace

TIP: tři způsoby, jak snížit hlučnost PC

25. 6. 2010

Sdílet

Je váš počítač příliš hlasitý a chtěli byste jej ztišit? Poradíme vám, jak na to.

1. Vyměňte větrák

Prvním a nejúčinnějším způsobem, jak zredukovat hlučnost domácího počítače, je vyměnit  větráky v něm obsažené. Větráky jsou v dnešní době velmi levné a jejich výměna není příliš složitá. Doporučuje se vyměnit větrák, který chladí celou počítačovou skříň - ideálně za model s velkými lopatkami, který ke svému běhu vyžaduje nižší otáčky a tudíž produkuje méně hluku.  Modifikovat můžete také větrák CPU nebo grafické karty, přičemž vodítkem při rozhodování pro vás může být náš nedávný rozsáhlý test rozdělený do tří částí:

http://pcworld.cz/hardware/velky-test-luxusnich-ventilatoru-1-dil-8277

http://pcworld.cz/hardware/velky-test-luxusnich-ventilatoru-2-dil-8282

http://pcworld.cz/hardware/velky-test-luxusnich-ventilatoru-3-dil-8283

 

2. Kupte si nový procesor

Dalším způsobem, jak snížit hlučnost počítače, je pořídit si nový procesor. Možná to zní zvláštně, ale pravdou je, že pokud je váš procesor pomalý, jsou všechny komponenty v počítači namáhanější - především pak pevný disk. Tím se samozřejmě více zařívají, což nutí větráky, aby přidávaly na síle. V neposlední řadě také novější generace procesorů produkují při stejné zátěži výrazně méně odpadního tepla.

soutez_casestudy

3. Umístěte počítač na chladné místo

Překvapivě mnoho počítačů bývá umístěno ve zbytečně  teplých prostředích, například vedle oken nebo televizoru. Jednoduchým a zároveň velice účinným způsobem, jak PC zchladit, je umístit jej na co možná nejchladnější místo. Pokud to uděláte, klesne teplota uvnitř stroje, díky čemuž větráky poběží na menší otáčky. A vy získáte tišší počítač.

Byl pro vás článek přínosný?