Hlavní navigace

TIP: Vyberte pro svůj Android správný webový prohlížeč - 2. díl

13. 8. 2011

Sdílet

 Autor:
V druhé polovině srovnání webových prohlížečů určených pro OS Android se zaměříme na výchozí prohlížeč a browsery Opera Mini a Opera Mobile.

Při výběru internetového prohlížeče pro mobilní telefon je potřeba přemýšlet podobně jako při volbě desktopového browseru. Hledáte odlehčený a rychlý prohlížeč, či kladete důraz spíše na množství doplňků a možnost personalizace. Podívejte se na přehled několika nejpopulárnějších webových prohlížečů určených pro OS Android.

 

3) Opera Mini a Opera Mobile

Norská společnost Opera nabízí dvě verze mobilního prohlížeče, plnohodnotnou variantu Opera Mobile a menší odlehčenou Operu Mini. Druhá zmiňovaná verze předává požadavky na zobrazení stránky na server, který je před odesláním na vaše zařízení nejprve zkomprimuje. Díky menším datovým přenosům tak Opera Mini zajistí podstatně rychlejší prohlížení webových stránek ve srovnání s Operou Mobile. Ta však na druhou stranu dokáže stránky zobrazit tak, jak by vypadaly na desktopu.

Opera Mini umí načítat obrázky a weby s flashovým obsahem opravdu velmi svižně. Počítat můžete taktéž s podporou záložek a možností současného otevření více stránek prostřednictvím karet. Na rozdíl od prohlížečů Dolphin Browser a Firefox však Opera nenabízí žádné doplňky, disponuje nicméně vlastním obchodem s aplikacemi pro Android dostupným z domovské obrazovky umožňujícím rychlé stažení požadovaného softwaru. Obě verze Opery nakonec umožňují synchronizaci záložek s desktopovým prohlížečem.

opera mobileopera mini

 

4) Výchozí prohlížeč

Nakonec nutno zmínit, že pro kvalitní prohlížeč není třeba chodit příliš daleko. Předinstalovaný browser si poradí s flashovým obsahem, podporuje dotyková gesta, nabídne přehledného správce stahování a jednoduše dokáže zobrazit téměř libovolný obsah. Není však natolik rychlý jako Opera Mini a nenabídne tak široké možnosti přizpůsobení ve srovnání s prohlížeči Dolphin Browser nebo Firefox. Jeho výhodou je však integrace a komunikace s některými dalšími aplikacemi, jako jsou například klienti sociálních sítí či nástroj pro odesílání zpráv. Bohužel je však výchozí prohlížeč updatován pouze v případě, kdy Google vydá aktualizace pro celý operační systém, tudíž pokud narazíte na nějakou chybu, může trvat delší dobu, než dojde k její opravě.

stock

Který prohlížeč je tedy pro vás ten pravý?

Vraťme se opět k úvodu prvního dílu článku. Výběr internetového prohlížeče zkrátka závisí na vašich preferencích. Pakliže upřednostňujete rychlé procházení webu a nepotřebujete doplňky, sáhněte po prohlížeči Opera Mini. Pakliže spíše kladete důraz na možnosti přizpůsobení programu, jistě vás uspokojí Firefox. Jste-li závislí na sledování novinek, jistě vám bude vyhovovat funkce Webzine prohlížeče Dolphin Browser a konečně v případě, že se zkrátka rychle potřebujete dostat na internet a nevyhledáváte množství doplňků či nastavení, vystačíte s výchozím prohlížečem.

Ve skutečnosti jsme si představili pouze ty nejpopulárnější webové prohlížeče, avšak při krátkém hledání na Android marketu narazíte na množství jiných browserů, které mohou lépe splňovat vaše potřeby.

CS24

 

Úvodní foto: ©Anton Balazh - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?