Hlavní navigace

Tip: Vyřešte problémy v síti s počítači s OS Windows 7 - 2. díl

7. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © Yahia LOUKKAL - Fotolia.com
Domácí síť nabízí spoustu zábavy a někdy bohužel i spoustu problémů. V druhém díle našeho seriálu vám ukážeme, jak vyprázdnit paměť služby DNS pomocí příkazového řádku.

Konfigurace a správa vaší domácí sítě je u počítačů s operačním systémem Windows 7 snazší než kdy dříve, i když ideální ještě zdaleka není. Řadu problémů se sítí ani ve Windows 7 nevyřešíte pouhým zásahem do možností nastavení v ovládacích panelech. Proto jsme se v tomto seriálu rozhodli shromáždit soubor těch nejběžnějších problémů, které se v počítačových sítích mohou vyskytnout, a poradit vám, jak je co nejsnáze a nejrychleji vyřešit.

 

1. díl: Resetování IP adresy počítače


Vyprázdnění vyrovnávací paměti služby DNS

Pokaždé, když do internetového vyhledávače zadáte nějakou URL adresu, obrací se váš počítač na server DNS s požadavkem na překlad této adresy URL na IP adresu. Poté si tuto informaci uloží do vyrovnávací paměti. Obsah této vyrovnávací paměti však tu a tam může časem zastarat nebo se poškodit, což může způsobovat problémy s připojením k internetu. Řešením pak je její, které se provádí opět na příkazovém řádku. Otevřete proto příkazový řádek v režimu správce (podrobný popis postupu je uveden v prvním díle seriálu) a v něm použijte příkaz ipconfig /flushdns. Po zapsání příkazu do okna příkazového řádku stiskněte klávesu Enter.

Vyprázdněním vyrovnávací paměti DNS odstraníte všechny údaje poskytnuté serverem DNS.

Vyprázdněním vyrovnávací paměti DNS odstraníte všechny údaje poskytnuté serverem DNS.


CS24

K vyprázdnění vyrovnávací paměti DNS dojde i při restartu Windows 7, ovšem pokud s vyrovnávací pamětí svévolně manipulují nějaké aplikace (například malware), pak jednou z věcí, která by vám mohla v takovém případě pomoci, je právě ruční vyprázdnění této paměti. Co se škodlivého malwaru týče, tipy a triky pro jeho odstranění a pročištění počítače naleznete v čtyřdílném seriálu "Jak zbavit počítač škodlivého malware".

Byl pro vás článek přínosný?