Hlavní navigace

Tip: Vyřešte problémy v síti s počítači s OS Windows 7 - 7. díl

12. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Domácí síť nabízí spoustu zábavy a někdy bohužel i spoustu problémů. V sedmém díle si řekneme, jak aktualizovat ovladače síťového adaptéru.

Konfigurace a správa vaší domácí sítě je u počítačů s operačním systémem Windows 7 snazší než kdy dříve, i když ideální ještě zdaleka není. Řadu problémů se sítí ani ve Windows 7 nevyřešíte pouhým zásahem do možností nastavení v ovládacích panelech. Proto jsme se v tomto článku rozhodli shromáždit soubor těch nejběžnějších problémů, které se v počítačových sítích mohou vyskytnout a poradit vám, jak je co nejsnáze a nejrychleji vyřešit.

 

1. díl: Resetování IP adresy počítače

2. díl: Vyprázdnění vyrovnávací paměti služby DNS

3. díl: Restart širokopásmového modemu a směrovače

4. díl: Nastavení zabezpečení bezdrátové sítě

5. díl: Otevření a předávání portů (port forwarding)

6. díl: Umístění počítače do DMZ

 

Aktualizace ovladačů síťového adaptéru

Podobně jako ostatní periferní zařízení v počítači s operačním systémem Windows vyžaduje i síťový adaptér ovladač, který zajistí, že bude adaptér správně pracovat. Ovladač totiž zjednodušeně řečeno sděluje operačnímu systému, jak dané zařízení používat. I tento ovladač se musí čas od času aktualizovat, aby se odstranily případné nedostatky, popřípadě aby se přidaly nové funkce a možnosti.

Aktualizace síťových adaptérů se ve Windows obvykle provádí jedním ze tří způsobů: buď pomocí služby Windows Update, nebo stažením a spuštění instalačního programu, popřípadě ručním výběrem ovladače přes Správce zařízení. Pokud je to jen trochu možné, upřednostňujte první možnost. Aktualizace ovladače prostřednictvím služby Windows Update je snadná a probíhá automaticky. Ruční instalace prostřednictvím Správce zařízení je bohužel o něco složitější.

Pokud jste stáhli ovladač pro síťový adaptér z internetových stránek výrobce a pokud soubor neobsahuje nic jiného kromě souborů s příponou .inf nebo jiné soubory, které nejsou spustitelné, budete muset ovladač nainstalovat ručně pomocí Správce zařízení. V tomto případě klepněte na tlačítko Start a do políčka pro vyhledávání napište výraz Správce zařízení. Po stisku klávesy Enter se otevře Správce zařízení, v němž vyhledejte v seznamu zařízení síťové adaptéry. Nyní klepněte na síťový adaptér pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Aktualizovat software ovladače.

CS24

Otevře se nové okno, kde klepněte na tlačítko Vyhledat ovladač v počítači. Následně klepněte na tlačítko Procházet a přesuňte se do složky, kam jste stáhli novější verzi ovladače. Poté klepněte na tlačítko Další, čímž by mělo dojít k automatické aktualizaci ovladače.

Byl pro vás článek přínosný?