Hlavní navigace

Tip: Základní znalosti pro výběr nové baterie

2. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Jean B. - Fotolia.com
Ztrácíte se v množství různých značek a typů baterií? Přinášíme vám několik elementárních rad, které vám pomohou s výběrem baterie pro vašeho elektronického společníka.

Kapacita baterie

Při výběru baterie je nutné zvážit, jak velká kapacita baterie je potřeba. Pokud přístroj používáte denně, jezdíte s ním na cesty a potřebujete ho prakticky neustále, platí jednoduché pravidlo – čím větší kapacitu baterie má, tím je vhodnější. Například pro notebooky se baterie dodávají v zásadě ve trojím kapacitním provedení, a to M (2600 mAh), L (5200 mAh) a XL (7800 mAh).

Typ baterie

Na trhu je k dostání několik typů baterií, a to baterie Ni-MH, Li-ion a Li-pol. Tradičním a dnes stále často využívaným typem je baterie Ni-MH. Tato baterie však trpí paměťovým efektem a je nejméně šetrná k životnímu prostředí. Modernějším, a také v současnosti nejpoužívanějším typem, je baterie Li-ion. Jedná se o lithium iontový akumulátor, jehož vylepšenou variantou je pak typ baterie Li-Pol, tedy polymerový lithiový akumulátor, který se od typu Li-ion liší chemickým složením.

Typ přístroje

Baterie se v jednotlivých přístrojích liší. Baterie Ni-MH bývá obvykle používána v aku-nářadí, ale je také součástí některých starších typů videokamer a mobilních telefonů. Li-ion baterie jsou nepostradatelnou součástí notebooků, videokamer, PDA i mobilních telefonů. Vyskytují se i u nových typů aku-nářadí. Li-Pol baterie se využívají především v nejnovějších mobilních telefonech a noteboocích, vyznačují se vysokou kapacitou a nízkou hmotností. Před koupí baterie si pozorně přečtěte příbalový leták k vašemu přístroji. Například u notebooků je vždy výrobcem přesně specifikováno, který typ baterie je pro ně vhodný.

Hmotnost baterie

Hmotnost baterie je závislá na počtu článků, které baterii tvoří. Čím více článků se v baterii nachází, tím víc gramů baterie váží. Pro přístroje, které často nosíte u sebe, jsou vhodnější baterie nižší hmotnosti. I z tohoto důvodu je pro mobilní telefony a notebooky doporučován typ Li-ion. U nářadí jsou možné oba typy baterií, nicméně pokud je pro vás váha přístroje rozhodující, baterie Li-ion a Li-pol jsou lehčí. Přesné údaje je třeba porovnávat v rámci jednotlivých baterií. Při výběru ale mějte na paměti, že lehčí baterie má zákonitě i nižší kapacitu.

 

soutez_casestudy

Zdroj: BatteryShop.cz

Úvodní foto: © Jean B. - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?