Hlavní navigace

Tip: Zálohujte emaily své Gmail schránky na lokální disk

10. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Přestože Google vlastní celé budovy serverů a jistě disponuje robustním řešením zálohování, cloudovým technologiím stále mnozí uživatelé nedůvěřují. O to více, používají-li schránku Gmail pro důležitou korespondenci.

Google uživatelům nepopiratelně nabízí velice důvěryhodné služby, nicméně obava o data nemusí být zcela zcestná. Již jsme slyšeli o případech, kdy byl i technologický gigant ochromen nečekanou událostí v podobě přírodní katastrofy. Pakliže svou schránku Gmail používáte například pro pracovní komunikaci a schraňujete zde důležitou korespondenci a dokumenty, nemusí být od věci data lokálně zálohovat.

Jako přímočaré řešení se jeví využití protokolů POP a IMAP pro přístup k e-mailům skrze klienta typu Microsoft Outlook či Mozilla Thunderbird. Tento přístup však nezálohuje e-maily, které jsou na Gmailu uloženy třeba několik let. K tomuto účelu lze s výhodou využít volně dostupný program Gmail Backup. Ačkoliv nebyl aktualizován více jak tři roky, stále svou práci vykonává dobře.

Jakmile program stáhnete, nainstalujete a spustíte, budete muset vyplnit pouze krátký formulář a zálohování může započít. Pakliže si přejete stáhnout všechny uložené e-maily, odškrtněte volbu Pouze nejnovější emaily a nastavte patřičný rozsah dat. Prvotní stažení všech mailů může být v závislosti na využitém objemu vaší schránky poměrně časově náročné, nicméně každá další aktualizace stahující pouze nové zprávy probíhá rychle.

gmail backup

Program stažené e-maily ukládá ve formátu .eml, které dokáží zobrazit běžné poštovní klienty, jako je Windows Mail, Outlook Express nebo Mozilla Thunderbird. Pakliže si nepřejte instalovat plnohodnotného e-mailového klienta, můžete dát šanci programu MiTeC Mail Viewer, jehož hlavní funkcí je zobrazení (nejen) .eml souborů.

soutez_casestudy

Nevýhodou tohoto systému zálohy e-mailů je fakt, že ztratíte štítky přiřazené jednotlivým e-mailům. E-maily jsou navíc ukládány do samostatných souborů a nelze je tak tedy zobrazit ve stylu konverzací charakteristických pro Gmail. Pro účely bezpečnostní zálohy sloužící jako nouzové řešení je však tento způsob dostačující.

 

Byl pro vás článek přínosný?